Lyt til artiklen:

Stort område på Rosenfeldt får en biodiversitetsoverhaling

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Med støtte fra Hedeselskabet og 15. Juni Fonden går HedeDanmark i gang med at skabe bedre forhold for vildt og mere artsrigdom på Rosenfeldt Gods.

Er læhegn ikke bare læhegn? Nej, overhovedet ikke, mener Nicolai Oxholm Tillisch og Laura Bjerre Jordans. De er henholdsvis ejer af Rosenfeldt ved Vordingborg og projektleder hos den grønne entreprenørvirksomhed HedeDanmark.

Derfor tager de to parter nu hul på et stort projekt, der skal sikre endnu mere biodiversitet og bedre livsvilkår for vildt på Rosenfeldts arealer - og som bonus bliver det også smukkere at se på for områdets mange besøgende - lokale såvel som turister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne uge gik HedeDanmarks skovarbejdere i gang med at tynde ud og fælde træer i området. Det kan umiddelbart virke lidt bagvendt, men der er god mening med det, fortæller projektleder Laura Bjerre Jordans, der er studentermedhjælper hos HedeDanmark, mens hun færdiggør sin skov- og landskabsingeniøruddannelse:

- For at skabe de bedste vilkår for dyrelivet, er vi nødt til at gentænke, hvordan remiser, læhegn og skovbryn er sat sammen. Det træ, vi fælder, vil hovedsageligt blive liggende på arealerne hvor det vil forgå naturligt. Dødt ved er et vigtigt element i at øge biodiversiteten for de mindste livsformer, der danner grundlag for alt andet, forklarer hun.

Indvirkning skal dokumenteres

Der skal dog ikke kun fældes - når foråret kommer, skal der også plantes, og her bliver det hjemmehørende planter, der skal i jorden for at understøtte de dyrearter, der hører hjemme på vores breddegrader.

rich-media-2
Projektleder fra HedeDanmark Laura Bjerre Jordans og ejer af Rosenfeldt Nicolai Oxholm Tillisch. Pressefoto.

- Forventningen er, at en større diversitet med planter vil skabe flere levesteder, større fødegrundlag og grønne korridorer på Rosenfeldt, siger Laura Bjerre Jordans.

Når der er tyndet, fældet og gentilplantet, er projektet imidlertid ikke slut endnu. Områderne skal løbende vedligeholdes af HedeDanmark og Rosenfeldt, så der skabes de bedste betingelser for dyrelivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig skal det dokumenteres, hvor god indvirkning det har haft på dyrelivet. Frivillige har allerede foretaget en tælling af agerhøns, der er talt flagermus ved hjælp af en flagermusdetektor, og senere vil HedeDanmark foretage vildttælling med drone.

Om fem år vil der atter blive holdt mandtal for dyrelivet i området - og det forventes at være gået frem til den tid.

Landbrug og biodiversitet

For ejer af Rosenfeldt Nicolai Oxholm Tillisch handler projektet også om at vise, at biodiversitet og landbrug ikke er to uforlignelige størrelser, men derimod sagtens kan følges ad.

- Landbruget har generelt set været med til at presse dele af dyrelivet gennem intensiv markdrift. Vi ønsker af vise, at man sagtens kan drive landbrug på en måde, der er bæredygtigt for naturen. Det er vores ønske at kunne inspirere andre landmænd til at tænke biodiversiteten med ind i driften, siger han.

Derfor er en vigtig del af projektet vidensdeling, hvor Nicolai Oxholm Tillisch gerne vil øge kendskabet til biodiversitetstiltag i landbruget hos sine kollegaer og politikere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet har fået opbakning fra en lang række aktører, både Danmarks Naturfredningsforening, Vordingborg Kommune, Dansk Ornitologisk Forening, tænketanken Frej, Danmarks Jægerforbund og naturrådgivningsvirksomheden Amphi Consult. Projektet er støttet økonomisk med 250.000 kroner fra Hedeselskabet og 200.000 fra 15. Juni Fonden. Nicolai Oxholm Tillisch har medfinansieret resten af projektet.