Aarhus skal være grønnere, men der ikke penge nok til at indfri ambitionerne.

Smilets by skal inden 2025 have 10.000 bytræer. Den ambition blev søsat i efteråret 2017, men uden ekstra penge kan byrådet godt lade buen med den hvide pil.

- Aarhus skal være en grønnere kommune, og det gælder begge sider af Ringvejen. Det er en del af vores brand, og det brand skal være endnu stærkere. Derfor er det vigtigt, at vi får de nødvendige midler, så vi kan nå at plante nok træer til, at vi indfrier vores mål, siger rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek, der helt konkret håber på yderligere 72 millioner kroner til træplantning. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Teknik og Miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Træ nummer 2500 er endnu ikke plantet, og selv med en ekstrabevilling på 72 millioner, rækker det ikke til at dække regningen på yderligere 7500 træer.

Hvis regnestykket bliver suppleret af træer fra nye byggemodninger og anlægsprojekter, kan målet dog nås alligevel.

Mangler jord til skovrejsning

Det er dog ikke kun de 10.000 bytræer, der har brug for ekstra økonomisk næring. Den helt store udfordring er, at kommunal jord til skovrejsning snart slipper op.

Hvis der skal rejse 30 hektar skov om årligt, vil det koste cirka 5,4 millioner kroner. Derfor ønsker rådmanden 54 millioner kroner over en 10-årig periode.

- Vi er enormt begunstigede af, at der er så mange virksomheder, der hjælper os og donerer tusinder af træer til os. Vi bør dog også bidrage til den grønne udvikling selv, og her bliver det nødvendigt, at vi køber jord, som vi kan bruge til skovrejsning. Set i det store perspektiv, så synes jeg, at det er få penge, det drejer sig om, for der er så mange gevinster for den grønne byudvikling ved at plante mere bynær skov, siger Bünyamin Simsek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarhus Kommune har en målsætning om at have 8000 hektar skov i 2030 - en stigning fra de cirka 5300 hektar, som der er i dag.

Rådmanden mener i øvrigt, at der skal afsættes cirka 60 millioner kroner i årene 2024-2033 til at etablere nye grønne områder både i byen og udenfor, samt en opgradering af de mindre attraktive eller mindre benyttede grønne områder.