Eversgreen henter bonsai-træer hjem fra Japan. Flere af træerne er over 100 år gamle.

Blandt udstillerne er firmaet Eversgreen, der har specialiseret sig i store bonsai til private haver, firmadomiciler, offentlige byrum og parker. Indehaver Kaj Evers er uddannet planteskolegartner og henter selv planterne hjem fra Japan, hvor de største er op til 4 meter høje. Det skriver Have & Landskab i en pressemeddelelse.

- Det ser man simpelthen ikke herhjemme. Det er også derfor, at vi har valgt at deltage på Have & Landskab. Vi vil præsentere gæsterne for noget, som de ikke kan få andre steder. Disse træer stammer fra private haver i Japan, hvor man har tradition for at pleje dem selv. Flere af vores træer er over 100 år gamle, og det giver en hel unik ro og dybde i mødet med træet, som man ikke er vant til, siger Kaj Evers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt bonsaitræerne kan firmaet også præsentere arter som penselfyr, japansk kristtjørn og kæmpebambus.

Zenspots

En af Eversgreens idéer drejer sig om zenspots. Det er små anlæg, bygget op i det offentlige byrum omkring et enkelt, stort bonsaitræ med afskærmning og bænke. Det skal medføre, at man træder væk fra hverdagen og i stedet falder i ro med et træ, der selv er roligt og som har taget lang tid at pleje frem.

- Konceptet er udviklet til de store og forjagede byer. Midt i byen skal man kunne gå ind i disse oaser på 25-30 kvadratmeter - Zenspots - hvor et af disse træer står og afgiver sin helt korrekte og beroligende energi som skaber bevidsthed om mindfulness, ro og indadvendthed, hvilket vi er i underskud af. Vi er jo alle sammen ved at dø af stress, og det kommer ikke til at blive mindre fremover. Derfor håber jeg på stor interesse fra kommunale fagfolk og byplanlæggere, men også boligselskaber og landskabsarkitekter, som er ansvarlige for at indrette byrum for andre, siger Kaj Evers.

Det kræver dog dygtige gartnere, for det er en speciel teknik, der skal bruges for at vedligeholde træerne. Derfor tilbyder firmaet vedligeholdelsesaftaler og muligheder for oplæring.

- Det er ikke så kryptisk, men der er trods alt nogle ting, man skal forholde sig til, når man passer en gammel bonsai. Det kan vi lære dem, og jeg tror, at mange grønne fagfolk vil sætte stor pris på en så unik arbejdsopgave. Det er en helt særlig form for grøn pleje, der ganske enkelt giver livsværdi, siger Kaj Evers.