DM i Skills er i fuld gang i disse dage, og ifølge en faglærer for anlægsgartnerne har konkurrencen stor betydning for eleverne men også for skolernes samarbejde.

Sten for sten arbejder anlægsgartnerne sig mod målet om at blive Danmarks bedste.

De er med til DM i Skills som i disse dage løber af stablen i Næstved. Konkurrencen blev skudt igang torsdag, og fredag eftermiddag træder stensætningerne frem, men det kan være svært at se, hvem der er foran.

- Det kan man ikke se lige nu. De har stadig et par timer tilbage, og så har de også nogle timer i morgen (I dag lørdag red.), fortæller Ann Tendal, der er faglærer på Roskilde Tekniske Skole.

Både grå og grøn

Opgaven, der er stillet anlægsgartnerne, er en blanding af flad stenbelægning, trapper, træarbejde og lidt af det grønne. Det er ikke én særlig del af opgaven, der er udfordringen, men sammensætningen, mener Ann Tendal.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er faktisk bredden i opgaven, der gør den svær. Det handler om at have øje for både det grå og det grønne. Mange af eleverne er via deres praktikplads specialiserede i enten det grå eller grønne, men her skal de bruge begge dele, fortæller hun.

Anlægsgartnerfaget har deltaget i DM i Skills siden 2015 og er derfor ikke et af de mest garvede fag til konkurrencen. Det gør ifølge Ann Tendal også, at der er et arbejde i at gøre praktikpladserne opmærksomme på, hvad det kan give at deres elever deltager i konkurrencen. For det kaster en del af sig, mener hun.

- Det giver eleverne noget selvværd, udover at det er en mega oplevelse, som de sikkert vil huske altid. Men det giver dem en kæmpe ballast til at klare svendeprøven, siger Ann Tendal.

Bringer skoler sammen

Deltagelsen de sidste fire år har også kastet en anden bonus af sig. For det er ikke kun eleverne, der får noget ud af at vise deres talenter frem.

- Det har gjort, at vi lærer de andre skoler at kende og samarbejder mere med dem, hvor vi måske før havde en intern konkurrence kørende mellem skolerne. Men nu kan vi se, at vi faktisk kan det samme, og det giver et sammenhold, siger hun.

DM i Skills slutter lørdag med prisoverrækkelse i de 43 forskellige fag. Omkring 300 unge talenter fra erhvervsuddannelserne deltager i DM i Skills.