Tiltroen til kirkeministeriets nye lønsystem ligger på et meget lille sted hos fagforbundet 3F.

En "fløs" er betegnelsen for en uforskammet ung mand. Det er samtidig navnet på Kirkeministeriets relativt nye lønsystem, og der er et umiddelbart sammenfald.

Systemet er nemlig også både ungt og uopdragent. Det viser en stribe sager, som fagforbundet 3F har ført for de af deres medlemmer, der er ansat på de statslige kirkegårde som enten gravermedhjælpere eller gartnere- og gartneriarbejdere. Det fortæller forhandlingssekretær i forbundet Hanne Gram, som siden indførslen af systemet i januar 2018 har haft travlt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har været en eksplosion i antallet af lønsager. Fra starten var det feriepenge og pension, som blev glemt i systemet. Siden har det været ansættelsesdatoer, der er skubbet og dermed de ancienitetstrin, vores medlemmer er indplaceret på. Der har været rigtigt mange fejl og mangler, siger hun.

Ikke bygget til de ansatte

Hanne Gram repræsenterer godt 2000 medarbejdere på de danske kirkegårde. Og hun forklarer, at systemets helt store problem er, at det ikke er gearet til de ansættelsesforhold, man benytter på kirkegårdene. Mange af Hanne Grams medlemmer er nemlig faste timelønsansatte. En kategori, som systemet har svært ved at håndtere.

- Lige så snart, vi gør opmærksom på problemerne, bliver der rettet til. Vi sporer ingen uvilje hos kirkeministeriet bare et system, som virker dårligt, lyder det.

Hos ministeriet undskylder kontorchef for Folkekirkens IT Torben Stærgaard. Han er klar over, systemet rummer uhensigtsmæssige forhold.

- De krav, som er stillet i vores udbud, har 3F's overenskomstgruppe med. Det er ikke noget, vi er kommet i tanke om efterfølgende. Men KMD, vores leverandør, er blevet overrasket over kravene. I udgangspunktet sagde de, at de kunne udvikle en løsning, men det har vist sig sværere end først antaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

84.000 kroner til Morten

Morten Damsbo passer gravsteder og udfører kirkelige handlinger på det sydlige Lolland. Det har han gjort i næsten 10 år. Han er blandt dem, som har oplevet, hvordan kirkeministeriet har glemt en del af hans løn. Det skriver Fagbladet 3F.

Han oplevede at få for lidt i pension, være indplaceret på det forkerte løntrin, ikke få udbetalt ferie-fridage og lidt til. Hans arbejdsgiver, Gloslunde-Græshave-Dannemare-Tillitse Sognes Menighedsråd erkendte straks fejlen, men det i kirkeministeriet var systemet tungt at sætte gang i. Fejlbetalingerne, som startede i 2015 blev først efterbetalt i i december 2018. I alt 84.000 kroner.

Vi arbejder på problemet

Kontorchef Torben Stærgaard understreger, at Folkekirken er et særligt sted, når det kommer til lønninger. Blandt andet har man organister ansat, som har op til 26 ansættelser på en måned, fordi de er deltidsansat i flere kirker. Systemet kan håndtere 10 ansættelsesforhold.

- Der har været udfordringer med, at flere medarbejdere særligt i de grønne fag, fratræder til jul og genansættes i marts eller april. Vi har skullet sikre, at systemet ikke nulstiller sig selv i forhold til de aldersbetingede og aktivitetsmæssige forudsætninger. Men det er vi takket ikke mindst ved god hjælp fra 3F ved at have styr på nu, siger kontorchefen og afslører, hvornår han regner med, problemerne med lønudbetalingerne, når en konklusion.

- Vi har indgået en aftale med KMD, som sikrer, at vi til sommer vil have løst langt hovedparten af de udfordringer, vi har oplevet.