Et besøgs- og læringscenter med udstillinger, naturskole og café - et børnebjerg med "jorden er giftig"-bane og kæmpegynger, klatreredskaber og svævebane på Flintebjerg. Planerne er mange for Hedeland.

De tre ejerkommuner, Greve, Høje-Taastrup og Roskilde kan nu sammen med I/S Hedeland og Realdania præsentere Hedelands Udviklingsplan for 2017-2030.

Planen indeholder en lang række idéer til udviklingsmuligheder for Hedelands rekreative område, og er udarbejdet af SLA Arkitekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingsplanen sætter retning for Hedelands udvikling de næste mange år. Nøgleordene er at dyrke det rå, det aktive og det rolige i kombination med læring, kultur og unikke naturoplevelser.

Planen deler Hedeland op i tre landskaber: Hedebjergene, Sletten og Ødemarken. De skal bindes sammen med en sti - en oplevelsesrute kaldet "Horndrageren", opkaldt efter en særlig orkidé, som findes i området. Samtidig skal lokale stier sikre forbindelser mellem Hedeland og de nærmeste byer.

- I Hedeland bliver der mulighed for både at få sved på panden, men også finde ro og balance - alt sammen i et fantastisk storslået landskab med unik natur. Den fremtidige udvikling af Hedeland vil helt sikkert betyde at mange flere opdager Hedeland og vil begynde at bruge området - alt i mens de lærer en masse og får bevæget sig, mener Liselott Blixt, formand for I/S Hedeland.

Flintebjerg

På grænsen mellem Sletten og Hedebjergene indeholder planen en hovedindgang til Hedeland ved Flintesø. Har kan opføres et besøgs- og læringscenter, som skal formidle Hedeland og danne ramme for udstilling, naturskole, café og base for besøgende.

Tæt ved Flintesø er der tanker om at skabe "Flintebjerg", som kan være et aktivitetsbjerg for alle aldre. Skitserne viser en gigantisk svævebane, et kæmpe klatreanlæg og andre udfordringer til kondition og balance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Hedebjergene ligger også Vindinge Langsø. Her er der et forslag om at udvide naturlegepladsen ved at skabe et børnebjerg - en stor skråning, der udfordrer børnenes motorik på mange forskellige måder med balance på sten og træstammer, en kæmpegynge og stejle klatreområder.

Høje ambitioner

Alle idéerne med besøgscenter, Horndrageren, bjerge, shelters, skiltning med videre er en del af de indsatser, som skal understøtte læring, leg og bevægelse i Hedeland.

Ambitionen er, at Hedeland skal være "Danmarks vildeste læringsrum".

Samtidig understreger udviklingsplanen, at aktiviteterne i Hedeland skal føres ud i livet i samskabelse med foreninger, kommuner og kommercielle aktører med flere.

I/S Hedeland begynder nu arbejdet med at gøre udviklingsplanen til virkelighed. Samtidig vil Greve, Roskilde og Høje-Taastrup kommuner i fællesskab arbejde for at skaffe ekstern medfinansiering til de store tiltag, som markerer igangsætningen af planen.