Der er snart sagt ikke den branche, arbejdsplads eller livsudfoldelse, som ikke er berørt af FNs 17 verdenmål. End ikke vores sidste hvilested er ladt i fred.

NYBORG: Klimabevidsthed, bæredygtighed og CO2-emission. Med mindre man har boet på Mars de senere år, er man med garanti stødt på disse begreber eller beslægtede emner. Også på Kirkegårdskonferencen 2020 er emnerne centrale.

- Drop tanken, om at Danmark er en grøn duks. Vi udleder også CO2, lød det på konferencens første indlæg, hvor Bente Mortensen, hortonom hos Green Projekt og miljøkonsulent i Danske Anlægsgartnere fik ordet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indledningsvis testede hun de mange hundrede konferencedeltageres viden. For hvor meget er Danmark CO2-udledning egentlig steget fra 1990 til 2015? Omtrent 60 procent er svaret.

Tag udgangspunkt lokalt. Alt tæller, men noget batter mere end andet.

Bente Mortensen

Green Projekt

Den politiske projektør peger i disse år direkte på problemstilling, selvom de konkrete tiltag endnu mangler præcisering. Opbakning i landet er dog stor, også langt ind i de gejstlige kredse. I midten af januar tilsluttede landets biskopper sig også målet om 70 procents reduktion i 2030 mål op mod niveauet i 1990.

Alt tæller

Selvom det er kirkebygningerne, der står for den størst udledning, så har kirkegårdene og plejen af dem også noget at sige i CO2-indsatsen.

- Tag udgangspunkt lokalt. Alt tæller, men noget batter mere end andet, sagde Bente Mortensen, inden hun vendte blikket mod de retningslinjer og gode idéer, som de ansatte ved de danske kirkegårde kan læne sig op ad i deres klimakamp. Her studsede hun over en detalje og opmuntrede til at tage de kritiske briller på:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der står noget om cykelparkering, samkørsel og flykompensation, men der står ikke noget om CO2-udledning

I 2015 blev der lavet et klimaregnskab over emissionen fra danske anlægsgartneres virke. 8,7 ton pr. medarbejder pr. år, viste opgørelsen. Der bliver ifølge miljøkonsulenten allerede gjort meget på kirkegårdene, men der kan stadig gøres mere.

Eksempelvis udleder en benzindreven hækklipper i snit 5,2 ton CO2 årligt, mens den gennemsnitlige CO2-emission fra en elektrisk hækklipper nøjes med at udlede 27 kg CO2.