Landets største anlægsgartner, Malmos Landskaber, bliver i stigende grad involveret i arbejde, der tidligere var forbeholdt entreprenørerne. Det er en af følgerne af større og mere komplekse projekter.

Hos landets største anlægsgartner, Malmos, bliver opgaverne større og mere komplekse, og det betyder også, at Malmos Landskabers ydelser bliver flere. Blandt andet udfører virksomheden nu også nogle af de opgaver, der traditionelt har ligget hos entreprenørerne.

- Vi oplever, at der er stor interesse for, at vi som landskabere er i stand til at håndtere større og mere komplekse projekter. Generelt kan man stille spørgsmålet, om man skal have en entreprenør eller en landskaber til at lave entreprenørarbejdet, og der kan jeg konstatere, at vi kommer mere med på entreprenørarbejdet i vores landskabsprojekter. Vi går mere ned i jorden og er også med til at opføre mindre bygninger såsom cykel- og affaldsskure, siger administrerende direktør i Malmos Landskaber, Morten Dohrmann Hansen, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som landskabere kører vi bagerst i de fleste byggeprojekter. Men vi har så meget muskelkraft, at hvis der skal laves noget ud over belægning eller det grønne, så kan vi også godt udføre det. Og så er det nogle gange lettere at spørge landskaberne, om de også kan løse de opgaver.

Klimasikring er stort

Foruden de stadigt større projekter spiller klimasikring også en stor rolle hos Malmos Landskaber, der har hjemme i Roskilde.

- Alle ved, at klimasikring er en strømning i vores branche. Når vi oplever store regnhændelser herhjemme, så reagerer samfundet, og så bliver det diskuteret, hvorvidt klimasikring kan betale sig. Jeg hæfter mig ved, at Københavns Kommune har vurderet, at det koster 11 milliarder kroner at udføre 300 klimasikringsprojekter både på og i jorden sammenlignet med en udgift på 20 milliarder, hvis man i stedet vil udbygge kloaknettet. Det er en klar business case, synes jeg, og så har klimasikringsprojekterne den ekstra fordel, at de også forgrønner byen med grønne lommer, siger Morten Dohrmann Hansen.

Klimasikringsarbejdet betyder også, at Malmos Landskaber i større eller mindre grad også skal forholde sig til kloakering, og det er en af grundene til, at virksomheden laver stadigt mere arbejde længere nede i jorden.

- Klassiske entreprenørmæssige opgaver i landskabet er noget, vi udfører i højere grad. Samtidig har entreprenørerne også typisk mere landskab med end tidligere, fordi projekterne udbydes i større "pakker" - det er bare sådan, tendensen er, siger Morten Dohrmann Hansen og slår fast, at Malmos Landskaber også jævnligt udfører opgaver for en hovedentreprenører i et godt samarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye medarbejdere

De stadigt større opgaver betyder, at Malmos Landskaber i stigende grad også er begyndt at rekruttere medarbejdere med erfaring i at styre store og komplekse projekter.

- Vi har de samme dygtige folk til at sikre vores daglige arbejder, men vi får nye folk ind der, hvor vi styrer vores projekter. Det er en spændende udvikling, men man skal også stå på tæer for at være med. Vi er glade for de muligheder, vi har skabt for os selv i forhold til at følge med tendenserne, siger Morten Dohrmann Hansen.

Malmos Landskaber oplever desuden, at der bliver stadigt større fokus på tidlig involvering, hvor alle parter kommer hurtigere på banen i forbindelse med nye projekter.

- Den slags slankere processer, hvor man kommer tættere på hinanden fra starten, vil i min optik give meget større værdi for alle fremadrettet, siger Morten Dohrmann Hansen.