Den Lodne Bøg i Nørreskoven på Als er blevet fældet

Gennem cirka 250 år har der stået en helt speciel bøg i Nørreskoven på Als, men nu er den blevet fældet. En genfejl var skyld i, at træet - i modsætning til sine artsfæller med slanke stammer og stor krone - satte en masse sideskud på hele stammen. Det gav bøgen sit karakteristiske lodne udseende - og deraf kom navnet "Den Lodne Bøg".

Nu er det nok et mere moderne fænomen, at man er i stand til at afgøre, bøgens udseende skyldes en genfejl. Før i tiden måtte man ty til mere kreative tankegange, for at forklare det unormale, og det samme er tilfældet med Den Lodne Bøg. Således er der en vandrehistorie, der knytter hertug Hans den Yngre fra Sønderborg til bøgens udseende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kyssede under træet

Hertugen, der i øvrigt var bror til kong Frederik II, fandt efter sigende en af sine døtre kysse med en af skovens folk ved træet. I raseri skød han mod manden, og kuglen ramte gennem skulderen og røg videre ind i træet. Det resulterede i, at træet blev loddent.

At bøgen ikke er gammel nok til at have stået der, mens Hans den Yngre levede, skal ikke ødelægge en god kærlighedshistorie. Derfor har der været tradition for, at kærestepar mødtes ved træet, hvor de ridsede deres navne i barken.

Farligt for trafikken

De senere år har træet været svækket af alder og svampeangreb - og træet var delvist hult. For nogle år siden måtte Naturstyrelsen skære toppen ned, da den var gået ud, og udgjorde en risiko for trafikken på den offentlige skovvej, den står ved siden af.

Til sidst var det ikke længere nok med lappeløsninger, og derfor valgte Naturstyrelsen at fælde træet her i efteråret for ikke at risikere, at det væltede af sig selv. Den Lodne Bøg ligger nu i skovbunden, så det er stadig muligt at læse de navne, der er blevet skrevet på stammen gennem årene.