Lyt til artiklen:

Næsten hver tredje dropper nogle gange sikkerhedsudstyret

00:00
Hastighed: ???x
05:18

Outdoor Industry Report har undersøgt professionelles brug af blandt andet skovmaskiner og deres syn på batteridrift og sikkerhedsudstyr.

En stor nordisk undersøgelse har taget pulsen på den såkaldte outodoor-branche i Norden.

Et af resultaterne afslører, at selvom professionelle brugere af blandt andet skovmaskiner er meget bevidste om brugen af sikkerhedsudstyr, svarer 30 procent af dem, at de ikke altid bruger beskyttelsesudstyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Stihl i Norden, der står bag undersøgelsen, der er publiceret med titlen Outdoor Industry Report.

Her afdækkes blandt andet det professionelle brugersegments valg af maskiner, og hvordan brugernes valg påvirkes af faktorer som for eksempel sundhed, sikkerhed, klima, miljø og maskinernes ydeevne.

Sløser med sikkerhed

Rapporten viser blandt andet, at 96 procent af de adspurgte er bevidste om behovet for korrekt beskyttelsesudstyr, og 95 procent har adgang til sikkerhedsudstyret. Men alligevel oplyser næsten en tredjedel, at de ikke altid bruger det nødvendige sikkerhedsudstyr til arbejdet med maskinerne.

Undersøgelsen viser også, at arbejdet med maskinerne ikke er ufarligt, idet 22 procent oplyser, at de har pådraget sig skader som følge af ulykker ved brug af maskiner.

- Undersøgelsens resultater tyder på, at der både er god viden om - og adgang til - beskyttelsesudstyr, men der resterer stadig meget arbejde for at sikre, at alle har adgang til og bruger det udstyr, som er nødvendigt for at arbejde sikkert, siger Kjell Svensson, administrerende direktør for Stihl i Norden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Batteridrift

Nordic Outdoor Industry Report 2024 fokuserer også på transformationen fra benzin til el som drivkraft.

Ifølge undersøgelsen er 87 procent af de adspurgte opmærksomme på fordelene ved at bruge batteridrevne maskiner - og hilser dem velkomne - især når det handler om at undgå skadelige emissioner.

Det er også værd at bemærke, at 75 procent ikke bryder sig om at indånde benzin-lugt, og tæt på 70 procent fremhæver, at batteridrevne maskiner er mere bekvemme at transportere, og 60 procent nævner, at de gerne undgår tunge maskiner, når det er muligt og også derfor er glade for batteridrevne maskiner.

Kun en fjerdedel af de adspurgte beklager sig over støj fra benzindrevne maskiner, men faktisk fylder hensynet til omgivelserne en del for mere end halvdelen af brugerne, som ikke bryder sig om at forstyrre deres omgivelser med motorlarm i arbejdstiden.

Det viser sig i øvrigt at 20 procent af dem, der bruger batterisave, har bemærket forbedret søvn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Driftstid står i vejen

Den primære årsag til at undgå batterimaskiner er ifølge undersøgelsen, at de har begrænset driftstid.

Men blandt de professionelle brugere er batterimaskiner alligevel ganske udbredte, idet 46 procent svarer, at de både bruger benzin- og batterimaskiner.

Stihl arbejder da også sideløbende på at udvikle og forbedre både de traditionelle benzindrevne maskiner og batterimaskiner.

De batteridrevne maskiner har været en del af Stihls program siden 2009, og i årenes løb har virksomheden i stigende grad flyttet sit fokus til batteridrevne produkter. I dag omfatter Stihls globale produktsortiment flere end 80 batteridrevne maskiner, hvoraf nogle ifølge virksomheden har stort set samme ydeevne som deres benzindrevne modstykker. Stihl fremhæver således modellen MSA 300, som Stihl kalder verdens mest kraftfulde batteridrevet motorsav.

To spor

Det stærke fokus på batteriteknologi betyder dog ikke, at Stihl ignorerer udviklingen af de benzindrevne modeller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sigter vi efter dobbelt teknologisk lederskab. Det betyder, at vi både udvider vores batterisegment og samtidig arbejder på at videreudvikle vores benzindrevne produkter på en bæredygtig måde, fremhæver Stihl.

Det sker for eksempel gennem fokus på biobrændstoffer og e-brændstoffer, og Stihl har allerede lanceret et brændstof med 10 procent fornybare ressourcer. Det skulle angiveligt betyde otte procent lavere CO2-emission.

- Vores produkter er "e-fuel ready", hvilket betyder, at alt benzindrevet udstyr kan køre på syntetisk brændstof uden tekniske justeringer, fremhæver Stihl.

Batterier vokser mest

Men på trods af denne udvikling er batterier blevet Stihls hurtigst voksende segment. Og ambitionerne er store. I øjeblikket tegner de batteridrevne maskiner sig for 20 procent af Stihls salg, og målet er, at denne andel skal øges til 35 procent i 2027. Og det langsigtede mål er, at batterimaskinerne i 2035 skal udgøre 80 procent af Stihls salg.

Og noget kan tyde på, at markedet er klar til at tage de batteridrevne maskiner til sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen viser, at 56 procent af de spurgte brugere betragter overgangen til batteridrift som vigtigt. Det er særligt de danske brugere, der lægger vægt på overgangen til batteridrift, idet næsten syv ud af 10 er enige i at det er vigtigt.