Lyt til artiklen:

Danmarks første stentekniker har fået svendebrev

00:00
Hastighed: ???x
03:43

Mark Skovbæk fra Frederiksberg er den første i Danmark, der kan kalde sig faglært stentekniker. Han har været i lære i Hvidovre, og den 22. marts 2024 fik han overrakt sit svendebrev på Learnmark Tech i Horsens, hvor han har taget sine skoleforløb.

- Det bedste ved at være stentekniker er arbejdet med naturmaterialer som fx granit og marmor - der er så mange flotte sten med spil i farverne, så det nærmest ligner diamanter. Jeg starter med en rå plade og slutter med et blankpoleret produkt, som andre får glæde af. Det gør også mig glad.

Sådan fortæller 28-årige Mark Skovbæk om arbejdet som stentekniker. Han har de seneste 2,5 år været i lære hos E. Nielsens Mekaniske Stenhuggeri A/S i Hvidovre, og fredag den 22. marts 2024 afsluttede han som den første i Danmark uddannelsen til faglært stentekniker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fedt at være færdigudlært! Nu skal jeg ud at lære endnu mere, og jeg glæder mig til de mange forskellige opgaver, der venter. Jeg er glad for, at jeg kan blive hos E. Nielsen. Det er et godt sted at arbejde, og der er en god stemning. Min mor, far og kæreste og tre fra firmaet er komme til Horsens for at fejre mig - det er dejligt med god opbakning. Selv fejrer jeg min uddannelse ved at rejse til Japan, og så ser jeg frem til, at der kommer voksenpenge på lønkontoen, siger den smilene faglærte stentekniker umiddelbart efter overrækkelsen af svendebrevet.

Stentekniker ved en tilfældighed

En stentekniker laver fx bordplader, trappesten og badekar af natursten og følger hele processen fra den rå sten kommer på værkstedet, til den er blankpoleret og klar til levering hos kunden. Mark Skovbæk kendte ikke noget til branchen, da en af hans fars bekendte en dag spurgte ham, om han kunne tænke sig en læreplads hos E. Nielsen.

- Jeg har, siden jeg var 18 år, arbejdet som ufaglært lagermand, men jeg kunne godt tænke mig at komme videre, så jeg kontaktede firmaet og hørte, hvad jobbet gik ud på. Efter at have overvejet det kort, sagde jeg ja til lærepladsen, og det har jeg bestemt ikke fortrudt, fortæller Mark Skovbæk.

Stenteknikeruddannelsen er en ny uddannelse fra 2020, og udover Mark Skovbæk er der i hele Danmark kun en stenteknikerlærling. Han er i lære hos Møllers Granit i Hovedgård.

Kreativitet og tekniske færdigheder

Mark Skovbæk er i sit arbejde som stentekniker kreativ på måder, han aldrig havde forestillet sig. Hans arbejdsopgaver kan spænde fra at lave bordplader af marmor eller granit til at omdanne arkitekters arbejdstegninger til virkelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskiner klarer de fleste af mine arbejdsopgaver. En stor CNC-maskine skærer pladerne ud, og jeg håndpolerer alle kanter. I det her fag bliver man ikke verdensmester på en uge. Det tager mange timer, så det er bare at øve, øve, øve, siger stenteknikeren.

Udover arbejdet med naturstenene holder stenteknikeren også styr på lageret og monterer de produkter, han har lavet, hos kunderne.

Flyttede 260 km vestpå

Learnmark Tech i Horsens er den eneste skole i Danmark, hvor man kan tage skoleforløbene til stentekniker. Mark Skovbæk har derfor måttet flytte langt væk hjemme fra Frederiksberg og sit netværk.

- Jeg kender jo ikke så mange i Horsens, så det har da været lidt ensomt en gang i mellem, men det gør ikke så meget, da det er for en begrænset periode. Samtidig har faget taget mig med storm, og jeg er landet et rigtig godt sted, understreger han.