Lyt til artiklen:

Erhvervsorganisationer: Plant 250.000 fodboldbaner med skov og brug træet - for klimaets skyld

00:00
Hastighed: ???x
04:59

250.000 fodboldbaner fyldt med træer - et areal der svarer til det meste af Fyn - så meget ny skov kan for alvor sætte skub i den grønne omstilling. Men vi skal i gang nu, og så skal vi anvende meget mere træ i samfundet.

Sådan lyder opfordringen fra en hel stribe af erhvervsorganisationer for virksomheder indenfor træ- og skovbranchen. Træ binder nemlig CO2 og medvirker til mere klimavenlige materialer, biodiversitet og energisikkerhed. Derudover viser en ny analyse, at træsektoren bidrager til samfundsøkonomien med 40 milliarder kroner om året.

- Træ spiller en vigtig rolle for omstillingen til et fossilfrit samfund. Og den betydning kan blive endnu større, hvis vi i Danmark gør mere for at udnytte det store klimapotentiale, som træ tilbyder. Det kræver, at vi planter mere skov og sikrer forsyningen af træ fra danske og udenlandske skove, siger Lærke Flader, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien og understreger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er nødvendigt med politisk handling, hvis vi skal høste de klimamæssige fordele, som skov og træ tilbyder. Regeringen har fremlagt en ambitiøs målsætning om at rejse yderligere 250.000 ha skov i Danmark, men der er behov for, at der bliver sat handling bag ordene, og at den skov, der plantes, kan anvendes i industrien. Finansieringen skal blandt andet hentes fra Regeringens Grønne Fond, siger Lærke Flader, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

Træ er godt for både klima og økonomi

Danske virksomheder i træsektoren bør spille en større rolle i den grønne omstilling, og samtidig bidrager sektoren med et stort antal arbejdspladser og til samfundets økonomi.

Det viser en ny kortlægning udarbejdet af Træ- og Møbelindustrien i DI, Dansk Skovforening, Dansk Træforening og Danske Byggecentre. Formålet med analysen har været at belyse, hvor stor betydning skovbrug og træ som råvare har for samfundet - selv for et land af så beskeden størrelse som Danmark.

Mig & Min Maskine: Renés nye Scorpion Giant tilbyder glimrende udsyn og store brændstofbesparelser

Se også:

Mig & Min Maskine: Renés nye Scorpion Giant tilbyder glimrende udsyn og store brændstofbesparelser

- At træ fylder så meget økonomisk og skaber så mange arbejdspladser, tror jeg er en stor overraskelse for mange danskere. Der er traditionelt stor opmærksomhed på Danmark som industri- og fødevarenation, men der al mulig grund til at rette blikket mod betydningen af træsektoren. Især fordi skovdrift og træ kan yde et væsentlig bidrag til den grønne omstilling, siger Palle Thomsen, direktør i Danske Byggecentre.

Kortlægningen viser, at danske virksomheder, der producerer og bruger træ som råvare, skaber jobs til 55.200 danskere, og årligt bidrager med knap 40 milliarder kroner til den danske velstand. Det er en stigning på henholdsvis 16 procent og 18,9 procent siden 2013. Det fremgår også, at hovedparten af arbejdspladserne ligger uden for de store byer. Træsektoren bidrager altså til at skabe vækst og beskæftigelse i hele Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enormt klimapotentiale

Udover opbakningen til regeringens målsætning om den markante udvidelse af skovarealet, kommer erhvervsorganisationerne også med en række andre forslag, der kan fremme træets bidrag til den grønne omstilling. Der skal blandt andet tilføjes løsninger til Bygningsreglementet, som gør det enklere at bygge højt med træ, og så lyder opfordringen, at alt offentligt nybyggeri skal udføres i overensstemmelse med Bygningsreglementets lavemissionsklasse, samt mål for, hvor meget nybyggeri, der skal være træbaseret. Det kunne eksempelvis være 30 procent i 2030.

Mindre fældehoveder til gravemaskiner

Se også:

Mindre fældehoveder til gravemaskiner

- Skov binder CO2, når den vokser, og bindingen fortsætter når skovens træer fældes og laves til møbler og materialer. Samtidig kan træet erstatte en række andre materialer, som er langt mere CO2-tunge at producere. Det gælder ikke mindst i byggeriet og til produktionen af møbler og interiør. Der er ganske enkelt et enormt klimapotentiale i øget brug af træ, siger Jakob Rygg Klaumann, direktør i Dansk Træforening.

Direktør i Dansk Skovforening Anders Frandsen er enig:

- Træ spiller en afgørende rolle i forhold til at håndtere de fire globale megaudfordringer, det vil sige klima, energisikkerhed, ressourceknaphed i fremtiden og natur- og biodiversitet. Derfor har vi også brug for mere skov og træproduktion i Danmark, og vores opgørelse viser, at det også er en god forretning, siger han og tilføjer:

- Globalt kommer efterspørgslen på materialer til at vokse markant frem mod 2050, hvor vi skal være 10,5 milliarder mennesker på kloden. Hvis ikke vi skal udtømme vores ressourcer, kræver det, at vi overgår til en cirkulær og biobaseret økonomi, hvor træ i stigende omfang anvendes til materialer og produkter, som i dag laves af ikke-fornybare ressourcer.