Lyt til artiklen:

Vidundermiddel stammer fra skoven

00:00
Hastighed: ???x
01:42

CMC stammer fra træbiomasse og giver flydende produkter en ensartet tekstur. Det findes i alt fra yoghurt til ketchup og tandpasta.

De fleste af os har aldrig hørt om carboxymethyl cellulose eller CMC, for det er en god kandidat til prisen som det mindst kendte produkt fra skoven. Til gengæld har du med garanti smagt det.

Ifølge forskningsprofessor Ali Harlin fra VTT Technical Research Centre of Finland spiller at CMC en rolle i op mod 800 forskellige produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det bruges i tandpasta, ketchup og sennep på grund af dets virkning på produktets 'flowegenskaber'. Med andre ord, takket være CMC er tandpasta forholdsvis stiv, når den presses ud på tandbørsten, men når man børster tænderne, breder den sig ud på tænderne og danner skum.

Ketchup og sennep flyder jævnt ud af flasken, når de presses ud. CMC giver også konsistens og tekstur til forskellige typer juice.

Naturligt og kompostvenligt

En anden vigtig egenskab ved CMC er dens evne til at holde på vand. Takket være dette udvikler frosne fødevarer ikke iskrystaller, og bagværk og convenience-foods forbliver friske længere. Det giver også mere styrke til glutenfrit brød.

CMC er lavet af træmasse, som bliver forarbejdet til et hvidt pulver, der bliver brudt fuldstændigt ned ved kompostering, for eksempel.

Det er ugiftigt og relativt billigt, skriver Forest.fi. CMC er faktisk så sikkert at spise, at det ikke har en maksimal grænse for dagligt indtag nogen steder.