Lyt til artiklen:

Banebrydende salt-teknologi rammer Danmark

00:00
Hastighed: ???x
05:02

Allerede ved sin danske debut vandt Hilltips unikke salt-styringssystem Strikesmart en innovationspris.

Forudsig og ram saltbehovet helt præcist. Sådan lyder finske Hilltips opskrift på at revolutionere saltning med sit Strikesmart-Plus styresystem til saltspredere. Softwaren fjerner mavefornemmelsen fra udmålingen og kan både automatisk indstille saltmængden eller anbefale den optimale dosering til chaufføren på baggrund af en voldsom mængde data.

En del af de data kommer fra en sensor, som konstant måler, hvor og hvor højt eller lavt sprederen befinder sig. Samtidig henter systemet løbende vejrudsigter fra et bredt spænd af vejrtjenester for at forudsige vejret på stedet de næste 12 timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De informationer kører systemet sammen med målinger af luftfugtighed, temperatur og overfladeforhold, hvor en sensor blandt andet måler hvor meget salt, der allerede ligger på vejen, fortovet eller stien.

rich-media-2
Sensoren her måler på underlaget, og kan blandt andet spotte salt fra tidligere spredninger. Foto: Natacha Tjørnholm.

Databåret præcision

Alle dataene bruger systemet til at levere den helt rigtige mængde salt til hver kvadratmeter.

- Lavtliggende veje er fugtige og har høj luftfugtighed. Kommer man i stedet op i højden, så ligger der typisk salt fra dagen før. Det tager systemet højde for, siger Henrik Ørngreen til Maskinteknik. Han er værkfører hos H. A. Fog, som er den danske importør af Hilltip, som har udviklet Strikesmart-teknologien.

Småt vinterudstyr skal være stort i Jylland

Se også:

Småt vinterudstyr skal være stort i Jylland

På baggrund af alle de input kan systemet tilpasse doseringen, efter hvordan man ønsker, at sprederen skal opføre sig i bestemte vejrsituationer.

- Lover vejrudsigten for eksempel tåge, så kan systemet hæve mængden med to gram salt. Kommer der sne om 10 timer, så kan den tilføje fem gram salt, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
H. A. Fogs egen bil er klar til saltning med Hilltips Icestriker combispreder og Hilltips Strikesmart, der med input fra trackingsystemet og sensorerne styrer saltningen. Pressefoto.

Oversaltning hærger

Værkføreren oplever, at mange glatførebekæmpere hos både kommuner og entreprenører har stigende fokus på at klare vinteropgaverne så miljøvenligt som muligt. Og både for miljøet, pengepungen og trafikanterne er det en stor fordel at anvende den helt rette mængde salt, understreger han.

H. A. Fog har sammen med fire andre maskinleverandører været en del af Vejdirektoratet og kommunernes saltspreder-udviklingsgruppe, som også kaldes SUG. Her viste test, at overdosering af salt forekommer tit.

- Det kan være et stort problem nogle steder. Det kommer selvfølgelig an på hvilke saltspredere, man kører med. Men i de første test lå overdoseringerne på 40 til 80 procent over ønsket dosering, fortæller Henrik Ørngreen.

I de sidste test, der er udført, er overdosering på veje og rabatter dog bragt betydeligt ned. Men der er stadig risiko for både over- og underforbrug. Den usikkerhed hjælper Strikesmart-systemet med at komme til livs, ved at salte præcist og at forudsige og dosere den nødvendige mængde.

Fremtidens saltstyring og sikker el-beskærersaks vinder innovationspriser

Se også:

Fremtidens saltstyring og sikker el-beskærersaks vinder innovationspriser

Første danske test

Systemet er så nyt, at det først for alvor skal ud og køre på dansk jord fra oktober. Her er det til demonstration hos både H. A. Fog og tre kunder i henholdsvis Nordvestsjælland, Midtjylland og Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er både entreprenører og kommuner. Det er et system, vi skal have ud og køre, også så vi kan få justeret det sidste på softwaren til danske forhold, siger Henrik Ørngreen.

Netop fordi produktet er så nyt, er det også uvist, hvilke udfordringer det kan ramme herhjemme. Men H. A. Fog har forhandlet Hilltip siden 2016, og erfaringen hos forhandleren er, at finnerne leverer god kvalitet.

Stor besparelse med fugtet salt

Se også:

Stor besparelse med fugtet salt

- Vi har prøvet det på testbasis sidste vintersæson. Her blev det testet i Finland, og vi har givet input til, hvad vi ønsker os, og hvad der er vigtigt for os. De er blevet implementeret. Udfordringerne skal sikkert nok komme, og så løser vi dem. Det har vi også omdømme for. Men forventningen er, at det er klar til brug, så udfordringer vil være småjusteringer på softwaren, siger han.

rich-media-9
Brugerfladen er overskuelig. Pressefoto.

Prisbelønnet start

Systemet vandt en førsteplads i kategorien "Øvrigt materiel" ved Maskinleverandørernes Innovationspris under Have og Landskabsmessen i Slagelse i slutningen af august. Det skabte straks en masse opmærksomhed.

- Det er klart, at når man vinder, så kommer der en masse folk på standen og stiller spørgsmål. Både torsdag og fredag gik med at tale om styring af saltsprederen. Det kommer vi også til at mærke fremadrettet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-11
Innovationsprisen giver intens interesse for saltsystemet. Foto: Natacha Tjørnholm.

Systemet vandt blandt andet, fordi det er udviklet med fokus på præcision og brugervenlighed. Det minder om de ultrapræcise og højteknologiske systemer, der findes til landbrugsmaskiner.

- Med de her styresystemer er der ikke nogen, som kontrollerer deres saltspredere lige så højteknologisk præcist, som vi gør, siger Henrik Ørngreen med stolthed i stemmen.

rich-media-12
Chaufføren er ankommet til det planlagte arbejdsområde, og systemet beder om bekræftelse af, at man er klar til saltning med den ønskede mængde. Pressefoto.