Lyt til artiklen:

Biodiversitet blomstrer på byggeplads

00:00
Hastighed: ???x
04:06

I byggefasen fjerner man typisk de naturlige planter og støver og støjer mens arbejdet står på. Nu giver Aarsleff grønt tilbage til naturen og naboerne.

Bygge- og anlægsbranchen kan både passe bedre på de lokale insekter og bidrage æstetisk til området, mens man arbejder. Det lyder helt omvendt af hvad man er vant til, og det er netop en del af ideen, fortæller arkitekt og projektleder Malene Brøndberg fra Aarsleff.

- Vi har tænkt meget over, hvordan vi kan give tilbage til byen og til naboerne. Vi ved jo godt, at når vi går i gang, så møder man byggerod, støv og støj, og det tager noget tid før byggeriet står klar og det ser pænt ud igen. Jeg håber, at det kan blive et socialt samlingssted for både naboer og nysgerrige, der kommer ind og kigger, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har hun designet en plantevæg i genbrugsmaterialer, som er stillet op ved tårnbyggeriet på Mindet 6 på havnen i Aarhus. Den skal både pynte, støtte biodiversiteten og invitere folk i området til at benytte den tagterrasse, som projektet Fremtidens Grønne Byggeplads har etableret ovenpå skurvognene. Terrassen rummer også en udstilling om tårnbyggeriet og hvad projektet går ud på.

rich-media-2
Håbet er også, at plantevæggen inviterer nysgerrige op på en tagterrasse, hvor man kan nyde udsigten og se blive klogere på et enorme tårn-byggeri på Mindet 6 i Aarhus, da der også er en lille udstilling. Foto: Natacha Tjørnholm.

- Aarhus Havn har desværre ikke så meget grønt i forvejen, og vi ved jo godt, at det her ikke skaber den store biodiversitet. Men vi prøver vi og vi tror på, at mange bække små gør bare en lille forskel. Og hvis flere giver en lille smule til byrummet, så har vi pludseligt alle insekterne her, siger Malene Brøndberg.

Fremtidens Grønne Byggeplads overrasker med målinger fra tunge maskiner

Se også:

Fremtidens Grønne Byggeplads overrasker med målinger fra tunge maskiner

Insektvenlige planter

Planterne er udvalgt i samarbejde med Dan Jord efter kriterierne, at de skal være både hårdføre og nogle, som tiltrækker insekter - især bier og sommerfugle.

Samtidig fik de ideen til, at farverne gerne må lede tankerne hen på solen, som står op over vandet i havnen.

rich-media-4
En måned efter planterne er sat op, er de første sommerfugle og bier rykket ind. Foto: Natacha Tjørnholm.

Derfor faldt valget blandt andet på blåaks, katteurt og lavendel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planterne er udstyret med drypslanger, og sensorer, der måler vandindholdet i jorden, så de skulle få præcist, hvad de har behov for.

Men deres vandforsyning skulle komme fra regnvand over skurvognene. Og mens regnen holdt solferie fra maj, da planterne blev sat op og blev til tørke i løbet af juni, var der ikke meget til den tørstige byhave. Det var en hård start for planterne.

- De fleste klarede det heldigvis fint på trods af, at det har været rigtig hårdt vejr, siger Malene Brøndberg.

rich-media-6
Arkitekt og projektleder Malene Brøndberg fra Aarsleff. Foto: Natacha Tjørnholm.

Planter til alle byggepladser

Fremover planlægger Aarsleff at opsætte plantevægge ved alle sine byggepladser. Netop fordi væggen er bygget i moduler, kan den skaleres til større og mindre størrelser alt efter behov.

- Denne her plantevæg er en prototype. Fremover kan vi opføre dem i genbrugsmaterialer på alle vores byggepladser. Sådan giver vi tilbage både til dyrene, men også til omgivelserne, siger Malene Brøndberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Plantevæggen består af rester af strømpeforingsrør, som man bruger til at tætne kloarker. Samtidig har Dan Jord hjulpet med at vælge Foto: Natacha Tjørnholm.

Under præsentationen af Fremtidens Grønne Byggeplads tilbød Aarsleff, at bygherre Olav de Linde kan overtage planterne, som ved afslutningen af byggeriet kan flytte permanent ind i den nye bygningen. Det var han interesseret i. De skal i så fald formentligt indgå i den store taghave med drivhuse, som også bliver åben for offentligheden.

Når byggeriet på havnen er slut, flytter setuppet af træ og planterør videre til et nyt byggeprojekt.

Genanvendelig inspiration

Plastrørene, som holder på planterne er et affaldsprodukt fra Aarsleff Rørteknik. Det er resterne af nogle testrør til strømpeforing af kloarker, som ellers skulle til genanvendelse.

Hun håber, at plantevæggen vil inspirere både virksomheder og lokale til at integrere mere biodiversitet i hverdagen.

- Det må rigtigt gerne danne ringe i vandet, så andre får samme tanke. Lige pludseligt kan det vokse, så alle har gang i nogle små projekter, og vi får mere grønt i byerne, siger Malene Brøndberg.