Lyt til artiklen:

Huddig årgang 96' fælder løs med nyt skovningsaggregat

00:00
Hastighed: ???x
04:54

Elia Yngvesson fra Småland i Sverige købte en Huddig 960 C6 fra 1996, der trængte til en kærlig hånd. Maskinen blev fikset op og brugt til små opgaver på gården, indtil Elia fandt et skovningsaggregat på Facebook.

Elia Yngvesson og hans far Jan Yngvesson bor lige uden for Stockaryd i Småland, Sverige. Her driver de et lille skovbrug. Det er dog maskinerne, der er hovedinteressen, selvom skoven også er en vigtig del. På gården står der en mobilkran, to Gremo skovmaskiner, en 24 tons Komatsu gravemaskine, en John Deere 7820 traktor med en 26 tons tipvogn og desuden det interessante projekt, en Huddig 960 C6 fra 1996 med en nyrenoveret skovningsaggregat monteret.

rich-media-1
Elia Yngvesson har selv monteret Skogsjan-aggregatet på den 27 år gamle Huddig. Foto: Valdemar Jensen.

- Vi har tidligere haft en ældre Huddig på gården, før vi fandt denne for cirka tre år siden. Dengang var den i dårlig stand og havde brug for en renovering. Min far og jeg fik maskinen op at køre og har brugt den til at transportere, grave og læsse herhjemme. Det var ikke planen at bygge den om til en skovmaskine. Idéen kom først senere, da jeg fandt et skovningsaggregat. Jeg ved, at Huddig for længe siden byggede nogle maskiner med skovningsaggregater på, og tænkte, at det kunne være sjovt at prøve at bygge noget selv, inspireret af, hvordan de så ud og fungerede dengang, siger Elia Yngvesson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skovningsaggregat fundet på Facebook

Det var, da Elia scrollede på Facebook, at han fandt det gamle aggregat med en 80 centimeter udskyder fra en gammel Skogsjan, som var til salg til en lille sum penge. Aggregatet var på det tidspunkt i meget dårlig stand og havde brug for en ordentlig renovering.

- Da jeg købte aggregatet, havde det ligget udendørs i flere år og var helt rustet til med sprængte hydraulikslanger, dårlige tætninger i alle stempler og var overordnet i dårlig stand. Jeg begyndte at demontere aggregatet, trykke nye hydraulikslanger, slibe, male og montere nye tætninger i alle stempler, indtil maskinen og udskyderen igen fungerede, siger Elia Yngvesson.

Næste skridt i byggeprocessen var at finde et styresystem, så maskinen kunne køre fuldautomatisk. Det styresystem, som Elia fandt, var en gammel DASA 380c, som også havde brug for en opdatering.

rich-media-3
Ifølge Elia Yngvesson fungerer kombinationen af Huddig'en og det nye skovningsaggregat rigtig godt. Foto: Valdemar Jensen.

- Da jeg fik fat i DASA 380c-en, var den helt afladet, og backup-batteriet, som skal gemme alle indstillinger, var også helt afladet. Det betød, at jeg skulle indstille systemet igen helt fra begyndelsen, efter at jeg havde monteret et nyt batteri. Det var ikke så enkelt og hurtigt gjort, men med hjælp fra en ven, der kører skovmaskine til daglig, og DASA-manualen, har jeg fået alle væsentlige funktioner til at virke. Den kører også fuldautomatisk, hvis man ønsker det, siger Elia Yngvesson.

For at maskinen ikke skulle blive for tung bagtil og vælte, når skovningsaggregatet var monteret, har Elia Yngvesson spændt gamle betonblokke fra jernbanen fast foran på Huddigens læsser, som vejer omkring 1500 kilo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jeg strækker mig så langt, jeg kan, med gravearmen (7,5 meter), bliver maskinen meget let foran. Derfor har jeg brugt denne midlertidige løsning som modvægt, så jeg kan lægge vægt på eller tage af, indtil jeg har fundet den optimale kontravægt. I fremtiden vil jeg gerne bygge eller støbe en smallere modvægt, der er let at tilslutte og frakoble. Lige nu er modvægten meget besværlig, bred, og den gør maskinen mindre smidig, end den egentlig er, siger Elia Yngvesson.

Hvor smidig er maskinen, og hvordan vil du beskrive dens funktion?

- Maskinen fungerer faktisk rigtig godt nu. Jeg lærer den bedre og bedre at kende, i forbindelse med, at vi løbende laver justeringer. Huddig har generelt gode oliedrevne pumper og en vridningsstærk motor, der ikke behøver at køres i specielt høje omdrejninger. Når jeg kører, er det tilstrækkeligt at have motoren på 1100 omdrejninger, og brændstofforbruget bliver derfor ikke mere end 5-6 liter i timen, hvilket er fine tal. Maskinen har hydrostatisk drift på alle hjul, hvilket gør den nem og behagelig at manøvrere i skoven. Selvfølgelig findes der mere optimale huggere på markedet, men Huddigen fungerer helt fint til det, vi bruger den til. Vi har også stor nytte af den udenfor skoven. Det tager ikke mere end 5-10 minutter at tilslutte eller afkoble skovningsaggregatet, hvilket betyder, at man kan bruge den både i og udenfor skoven på en fleksibel måde, siger Elia Yngvesson.

Hvordan er det at bevæge sig rundt med den i skoven?

- Maskinen med aggregat og modvægt vejer cirka 15-16 ton. Jeg har aldrig rigtig siddet fast og haft brug for hjælp til at komme op, men selvfølgelig bliver marktrykket lidt højere. Det betyder dog ikke så meget for os. Det er bedre at køre, når markforholdene er gunstige. Hvis jeg imidlertid sidder fast eller har brug for lidt ekstra hjælp fremad, har jeg bygget en vippearm, som jeg folder ud fra kranen og trækker mig frem med uden at afkoble aggregatet. Jeg har brugt den et par gange, siger Elia Yngvesson.