Lyt til artiklen:

Midtfynsk planteskole skal betale historisk stor bod

00:00
Hastighed: ???x
03:31

Der er tale om den hidtil største bod for brug af vikaransatte på det grønne område, oplyser 3F.

De udenlandske sæsonarbejdere hos Møllegårdens Planteskole i Ringe på Midtfyn har fået en løn langt under niveauet for overenskomsten, som er et brud på overenskomsten for planteskoler.

Derfor skal virksomheden betale tre millioner kroner i bod til 3F, efter Arbejdsrettens afgørelse i en principiel sag om løn til udlændinge, der har været ansat via et bemandingsfirma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Fagbladet 3F

3F har rejst sagen på vegne af flere udenlandske medlemmer, der har arbejdet på Møllegårdens Planteskole. Planteskolen producerer færdighække til udenlandske og danske kunder såsom Bauhaus.

- Vi er glade for, at vi har fået sat en prop i konstruktionen, hvor vikaransatte bliver groft underbetalt under dække af, at der er tale om en entreprisearbejde.

- Folk har nærmest troet, at det var umuligt at få stoppet den her omgåelse af overenskomsten, men nu har vi fået hul på bylden, siger forhandlingssektretæren i 3F.

Arbejderne var reelt arbejdsudlejet

Entreprisemodellen går ud på, at virksomheder med overenskomst bruger medarbejdere, der formelt er ansat af et andet firma, kaldet entrepriseselskaber - typisk uden overenskomst - til at få udført noget arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse medarbejdere har ikke umiddelbart krav på overenskomst-mæssig løn, selvom virksomheden er omfattet af en overenskomst.

Gartnere hos plantecentre under stor kæde får overenskomst

Se også:

Gartnere hos plantecentre under stor kæde får overenskomst

I Arbejdsretten kom det frem, at flere udenlandske sæsonarbejdere tjente 75-80 kroner i timen i løn. Det var langt under den timeløn på knap 130 kroner, som de skulle have ifølge overenskomsten.

De fleste medarbejdere hos Møllegårdens Planteskole var ikke ansat af virksomheden selv. Planteskolen benyttede et entreprisefirma uden overenskomst.

Arbejdsretten skriver i dommen, at sæsonarbejderne "reelt var arbejdsudlejet med planteskolen som deres reelle arbejdsgiver". Dermed havde sæsonarbejderne krav på løn efter den overenskomst, som dengang var gældende for Møllegårdens Planteskole.

Overrasket planteskoleejer

Forhandlingssekretæren i 3F oplyser, at der er tale om den hidtil største bod for brug af vikaransatte på det grønne område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Boden på tre millioner kroner er nok et rimeligt beløb, når beregningerne for vores krav var lavet ud fra et skøn over antallet af medarbejdere. Jeg forventer naturligvis, at Møllegårdens Planteskole betaler det skyldige beløb, siger Flemming Grønsund.

Gartnere hos plantecentre under stor kæde får overenskomst

Se også:

Gartnere hos plantecentre under stor kæde får overenskomst

Møllegårdens Planteskoles ejer, Lars Strarup, bekræfter over for Fagbladet 3F, at hans virksomhed er blevet idømt en bod på tre millioner kroner af Arbejdsretten.

- Jeg er meget overrasket. Jeg er heller ikke enig i, at det er rigtigt. Men retten har talt. Det kan vi ikke stille noget op imod. Det er sådan, det er, siger Lars Strarup om dommen.

- Jeg betaler, så vidt jeg kan. Jeg skal have møde med min revisor, og så må vi se, hvordan vi klarer det, siger planteskoleejeren.

Benytter stadig entreprenører

Til Fyens Stifttidende oplyser Lars Strarup, at planteskolen stadig benytter entreprenører til nogle opgaver i virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har sammen med 3F også forsøgt at rekruttere fastansatte til de opgaver, som entreprenøren varetager, men det er desværre ikke lykkedes, siger han.

- Jeg har jo 15 fastansatte, som varetager størstedelen af den daglige drift, men til nogle opgaver har vi brug for hjælp, mange flere hænder og ledelse i sæsonerne, og her har vi en god entreprenør, som hjælper os, siger Lars Strarup til Fyens Stifttidende.