Lyt til artiklen:

Ridebane forvandlet til fodboldbane på en uge

00:00
Hastighed: ???x
02:50

Efter VM i hest har MCH Arena fået nyt græstæppe, som bliver en hybridgræs-løsning.

Det er en videnskab at skabe en flot og symmetrisk fodboldbane.

Det kan man bare konstatere, når man har iagttaget det arbejde, der blev lagt i MCH Arenas græstæppe i sidste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et veloverstået VM i hest, hvor fodboldbanen har været omdannet til ridebane, skulle MCH Arena igen være grøn. Lørdag tog FC Midtjylland nemlig imod AGF i Superligaen.

Mandag morgen begyndte arbejdet så, og det var også her, Grønteknik mødte stabsleder for Drift & Service i Herning Kommune Anders Faber Nielsen til en snak om arbejdet med at anlægge den nye grønsvær.

Da var der fuld gang i maskinerne, som arbejdede med at slæbe gummimåtter, sand og fiber ud fra arenaen. Nærmest sideløbende påbegyndte man arbejdet med at topskære banen - altså skrabe det udgåede græs af, som har ligget under ridebanen i ti dage.

rich-media-2
I forbindelse med topskæringen udtages der jordprøver, for at sikre at man skærer den rette mængde af. Foto: Tim Søgaard.

- Når det er sket, så skal banen fræses. Vi skal have brudt overfladen, og så skal banen lægges tilbage i det kuvertniveau, som den ligger i. Det vil sige, at banen faktisk er højest på midten, fortæller Anders Faber Nielsen.

Den del af arbejdet blev færdiggjort i løbet af tirsdagen og onsdagen, hvorefter rullegræsproducenten gik i gang med at lægge rullegræs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fredag middag var de færdige med det, og efterfølgende gav Herning Kommune Drift & Service med groundsman Bjarne Rabæk i spidsen sig til at klargøre banen til kamp lørdag.

Plasticstrå supplerer

Men selvom det reelle arbejde med at omlægge banen gik i gang mandag i sidste uge, så ligger det forberedende arbejde endnu længere tilbage.

Den nye bane skal nemlig være en hybridgræsbane, hvilket betyder, at en lille del af banens græsstrå i fremtiden skal være lavet af plastic.

rich-media-4
Til september sys plasticstrå i grønsværen på MCH Arena, så det står stærkere i de våde og kolde perioder. Foto: Tim Søgaard.

Allerede i 2021 begyndte man derfor at klargøre MCH Arena til denne transformering. Det gjorde man ved at udskifte det øvre vækstlag. Man har simpelthen gravet 25 centimeter jord af banen og kørt 25 centimeter sand ind. Derefter lagde man en gammel græstørv på, og det er den, man har fjernet mandag i sidste uge.

- Det er meget vigtigt, at den nye tørv, der kommer på, har den samme struktur som det underlag, den kommer til at ligge på. Den tørv, der kommer på, skal være så sandet som muligt, så vandet kan slippe væk. Vand i overfladen af en fodboldbane er vores værste fjende, siger Anders Faber Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den 19. september har det nye græstæppe prydet MCH Arena i fire uger, og til den tid vil man sy små plasticgræsstrå i banen for hver to centimeter.

- Det betyder, at vi får en stærkere og mere ensartet overflade, hvilket er alfa-omega, når vi spiller fodbold i ydersæsonerne - altså når vejret er imod os. Det vil sige, at når vi kommer ind i efteråret så er hybridløsningen en klar styrkelse af spilleunderlaget, siger Anders Faber Nielsen.