Lyt til artiklen:

EU vedtager klimakrav for grønne investeringer

00:00
Hastighed: ???x
02:28

De første kriterier i EU's nye mærkningssystem for grønne investeringer er blevet vedtaget, hvilket potentielt får store konsekvenser for skovejerne.

Krav om dokumentation af bæredygtig skovdrift er noget, skovejerne i stadig højere grad støder på. Men fra d. 1. januar 2022, vil skovejerne også blive mødt med dokumentationskrav fra de finansielle markeder, fordi det bliver lovpligtigt at rapportere for de såkaldte grønne investeringer.

Det skriver Dansk Skovforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt ni erhvervssektorer er med i den første pulje, der har fået fastsat kriterier for, hvornår de kan opfylde klimabæredygtighedskrav i EU's nye klassificeringssystem for grønne investeringer - den såkaldte grønne taxonomi. Og heriblandt finder man skovbrug og bioenergi. Kriterierne blev godkendt af EU's ministerråd ved et kvalificeret flertal torsdag den 9. december.

Helt konkret skal de europæiske skovejere for at opfylde kravene til at være en grøn, bæredygtig investering fremlægge en nationalt- eller tredjepartsverificeret, udspecificeret driftsplan og et klimaregnskab med en modelfremskrivning af en CO2-positiv skovudvikling over de næste 30 år, hvis skoven er over 13 ha. Skovejerne skal oven i hatten dokumentere, at skovdriften ikke gør signifikant skade på eksempelvis vandressourcer og biodiversitet.

I hvilke specifikke tilfælde skovejere vil blive mødet af kravet, er fortsat svært at forudsige, da lovkravet til rapportering ligger hos den finansielle sektor, skriver Dansk Skovforening.

Modsatte sig kriterier

13 medlemslande modsatte sig kriterierne, men det var ikke nok til at afvise dem.

Blandt landende, der modsatte sig kriterierne, finder man forskellige årsager, men for nogle gælder det, at det er opfattelsen, at de nye regler bringer landenes skovbrugssektorer i fare. Derfor stemte eksempelvis Sverige imod. Danmark stemte ikke imod.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er problematisk, at EU med de nye kriterier har valgt at arbejde med et helt nyt sæt snævre kriterier for bæredygtigt skovbrug, der adskiller sig markant fra definitionen af bæredygtigt skovbrug i øvrig EU-lovgivning - herunder i direktivet for vedvarende energi. Dette til trods for, at formålet med forordningen var at skabe netop gennemsigtighed og ensartede kriterier.

Det mener man hos Dansk Skovforening.

Nu skabes imidlertid et system, som muligvis giver mening i forhold til afrapportering i den finansielle sektor, men for skovejerne giver nye krav blot ekstraarbejde, skriver Dansk Skovforening.