Skovbyholm Grønt begyndte i det små med lidt pyntegrønt for 27 år siden. I dag er det en af landets største skoventreprenører med knopskydninger i mange retninger.

VORDINGBORG: Skovbyholm Grønt startede i beskedne rammer som et enkeltmandsfirma midt i 90'erne, men er i dag en stor virksomhed med omkring 50 ansatte og en moderne maskinpark, der med indehaverens egne ord kan løse enhver opgave inden for moderne skovbrug.

- Det er gået sådan lidt slag i slag, så vi i dag har alle former for professionelle løsninger af grønne opgaver til både private, kommuner, skovejere, landmænd, forsyningsselskaber og mange andre, fortæller stifter og indehaver Hans Erik Nielsen, Skovbyholm Grønt.

Alene her i efteråret skal vi plante mere end 800 store allé-træer mellem 2,5 og 8 meter

Hans Erik Nielsen, Skovbyholm Grønt

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Civilist i skoven

Efter en karriere på 18 år i forsvaret med flere udsendelser lod han sig i 90'erne uddanne til skovfoged via forsvarets ordning med opsparing af civiluddannelse. De første 5-8 år med Skovbyholm gik godt men trods alt i adstadigt tempo.

rich-media-2
Hans Erik Nielsen har drevet Skovbyholm Grønt gennem 27 år. Foto: Torben Jastram.

- Det tog for alvor fart i 00'erne, hvor jeg begyndte at sælge direkte til grossisterne. Samtidig fik jeg et rigtig godt forhold til mange af skovejerne, som gerne ville have mig til at løse andre opgaver med skovning og udkørsel. Det betød flere ansatte og flere maskiner, fortæller Hans Erik Nielsen til Grøn Teknik.

50.000 tons flis

Senere vandt virksomheden en stor opgave for Statsskovene med at omlægge Amager Fælled til overdrev.

- Efter succesfuld løsning af den opgave fik vi gode anbefalinger - og så greb det for alvor om sig med flere flishuggere, udkørselsmaskiner, traktorer osv, siger han.

rich-media-3
To helt nye Ponsse Buffalo er kommet til gennem de seneste måneder. Foto: Ponsse.

Halvdelen af omsætningen kommer i dag fra flis. Skovbyholm leverer 50.000 tons hvert år til 7 værker på Sjælland.

- Vi har også investeret i 5 lastbiler, så vi kan selv leverer til værkerne. Og det bliver der sat pris på, fastslår indehaveren.

Juletræer og allé-træer

Skovbyholm har også forpagtet 320 hektar med juletræer, og så er der alle de forskellige opgaver med skovning, naturpleje, fræsning, hegnssætning og anlægsopgaver.

rich-media-4
Foto: Skovbyholm/Bent Hilleke.

- Vores anlægsgartnere har især travlt med allé-træer. Alene her i efteråret skal vi plante mere end 800 store allé-træer mellem 2,5 og 8 meter. Det er for godser og golfbaner, fortæller Hans Erik Nielsen.

Selvom mange af kunderne er store, bliver der også tid til at løse mindre opgaver for private - for eksempel fældning af problemtræer.

- Og vi køber så vidt muligt altid de træer, vi fælder. Det er nemmest for kunden, at vi tager os af det hele. Samtidig har vi også brug for masser af træ til vores datterselskab A-Flis, der blandt andet sælger brændetårne. Her har vi en stor brændemaskine fra Hakki Pilke, der kan kløve i en diameter op til 55 cm i 24 stykker på en gang, siger han til Grøn Teknik.

Nyt grej fra Ponsse

En stor flåde af specialmaskiner betyder, at Skovbyholm kan klare det hele.

- Vi har virkelig alt til moderne skovbrug, og der er ingen opgaver, vi ikke kan løse, når bare vi har de rigtige folk og de rigtige maskiner. Og det har jeg heldigvis, siger Hans Erik Nielsen og tilføjer:

- Jeg kan stadig overskue det hele, og vi skal passe på ikke at springe rammerne. Så nu skal vi heller ikke vokse mere - men det sagde jeg godt nok også for 5 år siden, erkender indehaveren.

Maskinparken består blandt andet af 2 helt nye Ponsse Buffalo udkørselsmaskiner, som er monteret med brede dæk og bælter, så de også kan køre på blødbundsarealer. Dertil kommer 16 Claes traktorer, 5 lastbiler, flishuggere og en lang række specialredskaber.