Efter en plaskvåd vinter har landspolitikerne givet bedre vilkår for klimatilpasning.

Lavvande i kommunekassen skal ikke længe sætte en prop i projekter med klimatilpasning. Det er en af effekterne ved en ny politisk aftale, som regeringen og partierne bag vandsektorloven har indgået. Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en meddelelse.

I dag er vandselskaberne i mange tilfælde bundet af, at kommunerne skal bidrage med 25 procent af finansieringen. Det betyder, at projekterne har indgået i den almindelige prioritering i kommunerne. Og med en lang ønskeliste, er klimaprojekterne nogle gange faldet til jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med aftalen fjernes medfinansieringskravet, og det skal give vandselskaberne bedre muligheder for at lave klimatilpasningsprojekter over jorden, eksempelvis ved fordybninger i parker og langs veje, som kan lede regnvandet væk. Det er i gennemsnit 4 gange billigere end kloakprojekter.

- Det er en stor og vigtig opgave at klimatilpasse Danmark, men reglerne har ikke understøttet de bedste løsninger. Nu laver vi en gennemgribende sanering af reglerne og skaber bedre rammer for billigere projekter, så vi kan få meget mere klimatilpasning for pengene. Det skal sætte gang i projekterne ude i kommunerne, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Med aftalen bliver de forskellige regelsæt for vandselskabers klimatilpasning samlet i ét. Det skal gøre det lettere at anvende og administrere reglerne. De nye regler skal implementeres ved en ændring af vandsektorloven samt en del øvrig lovgivning på vandområdet og forventes at træde i kraft ved årsskiftet 2020/2021.