40 milliarder. Det er værdien af den hjælpepakke, som finansministeren og erhvervsministeren stiller nødlidende danske virksomheder i udsigt.

Finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup holdt onsdag pressemøde om den hjælpepakke, regeringen vil tilbyde mindre danske virksomheder. Fælles for virksomhederne er, at de har fået eller vil få en kæberasler af den hærgende coronavirus. Pandemien er nemlig ikke blot en hovedpine i sundheds øjemed, men også i økonomisk henseende. Det kan ingen være i tvivl om, lød det fra finansministeren med henvisning til de drastiske indskrænkelser, Danmark endnu har set i fredstid.

- Hvordan skal vi gribe den kommende tid an, stillede finansministeren selv spørgsmålet på vegne landets virksomheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil holde hånden under

Derfor er det også vigtigt for mig at slå fast - så det ikke kan misforstås - regeringen er stålsat på at holde hånden under dansk økonomi, holde hånden under danske virksomheder

Nicolai Wammen

finansminister

Problemstilling er ikke til at tage fejl af.

- Mange oplever, at deres indtægtgrundlag fra den ene dag til den anden fuldstændig er forsvundet, uden de har nogen som helst skyld i det selv, opsummerede Nicolai Wammen situationens alvor.

Han fortsatte og kom med et løfte.

- Sandheden er, at ingen af os nogensinde har stået i en situation, som denne her. Vi har faktisk aldrig oplevet noget, der bare minder om det. Det er helt ekstraordinært. Derfor er det også vigtigt for mig at slå fast - så det ikke kan misforstås - regeringen er stålsat på at holde hånden under dansk økonomi, holde hånden under danske virksomheder og danske lønmodtagere. Vi vil gøre, hvad end der skal til, lovede han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med de ord præsenterede han den nye støttepakke, som skal få landets mindre virksomheder igennem den svære tid.

Kompenserer for tab

Støttepakken består dels af en kompensationsordning til selvstændige, og dels fremlæggelse af en helt særlig kompensationsordning, der skal hjælpe virksomheder, der er ekstraordinært hårdt ramt.

rich-media-3
Regringen er stålsat på at holde hånden under dansk erhvervsliv - også de små virksomheder. Det lovede Nicolai Wammen klart og tydeligt. Foto: Folketinget.

Enkeltmandsvirksomheder, iværksættere, mikrovirksomheder kan se frem til, at staten dækker op til 75 procent af omsætningstabet, hvis de står til at miste mindst 30 procent af deres omsætning. De vil kunne modtage op til 23.000 kroner månedligt og næsten 70.000 kroner i løbet af de kommende tre måneder. Ordningen gælder alle virksomheder, der er CVR-registrerede og har op til 10 ansatte. Ordningen har effekt fra 9. marts og løber tre måneder frem, altså 9. juni.

Håndsrækningen til de ekstraordinært hårdt ramte kommer i form af hjælp til faste udgifter. Hvis omsætningen er faldet med 40 procent eller mere som følge af coronavirussen, kan man få en kompensation mellem 25 og 80 procent. Også denne ordning løber i tre måneder.

Håndsrækning, ikke et lån

De to forslag beløber sig til op mod 40 milliarder kroner, der flyttes fra statskassen og ud til dele af erhvervslivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke tale om lån. Det er helt kontant håndsrækning, fortalte finansministeren.

Regeringens forslag ud til en hjælpepakke skal nu forhandles med de øvrige partier i Folketinget. Først derefter kendes pakkens nøjagtige indhold.

Der bliver ifølge Nicolai Wammen tale om lynforhandlinger for at afværge yderligere skade på virksomhederne.