Husqvarna har spurgt 533 studerende inden for landskabspleje verden over.

Der findes ingen magisk glaskugle, som kan forudse hvordan udviklingen bliver inden for udformningen og plejen af fremtidens parker. Men det kunne være nyttig viden at have, når man er professionel leverandør af maskiner og redskaber til branchen.

Derfor er Husqvarna gået en anden vej for at få besvaret spørgsmålet. De har spurgt en lang række studerende inden for landskabspleje på universiteter verden over. Helt konkret har 533 studerende fra 60 universiteter fordelt på 15 lande svaret på en række spørgsmål og givet deres syn på områdets fremtid, og det er der bestemt kommet interessant viden ud af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøafsmitning

Alle vurderingerne har Husqvarna samlet i en rapport, som de bruger som pejlemærke i deres produktudvikling. Formålet med rapporten er at forstå, hvordan beslutningstagerne i 2030 ser parkens rolle og betydning.

- Det er fremtidens beslutningstagere, som vi har hørt, understregede Margaretha Finnstedt, kommunikationsdirektør i Husqvarna.

Hovedkonklusionen, som også vil vække glæde blandt nutidens branchefolk, fortæller om en fremtidig vækst inden for grønne byområder. Kravene til vedligeholdelse vil derfor ikke blive mindre, og opgaverne skal varetages af både mennesker og teknologi. Den sidste del kan måske ikke overraske, men de 533 studerende har også forholdt sig til, hvordan fremtidens bypark helt konkret vil se ud, når man tænker på urbanisering, bæredygtighed og den teknologiske udvikling.

De vigtigste formål for fremtidens parker er ifølge rapporten at have en positiv indvirkning på byens miljø, reducere luft- og vandforurening, dæmpe hedebølger og mindske støjen. Således svarer 92 procent, at det primære formål for parker i 2030 vil være at have en positiv indvirkning på miljøet, så parkerne fungerer som byens "lunger". 86 procent siger, at parkerne vil tilskynde bæredygtig livsstil, og 61 procent siger, at fremtidige parker vil producere vedvarende energi.

Mangfoldig natur

Antallet af grønne arealer i byområder vil i øvrigt stige, mener de adspurgte. De vil desuden blive defineret som mere tilgængelige, alsidige og multifunktionelle. 71 procent mener, at parker vil indtage et større areal, end de gør i dag. Især vil antallet af såkaldte pop-up parker stige - fx på hustage, lodrette områder og forladte steder. Dermed flere parker men i mindre skala, end vi kender det i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig foretrækker 64 procent en mangfoldig natur frem for et ensartet design. De ser gerne mere vildskab og mindre græsplæne. Men det må også gerne være vild natur sammen med skarpt afgrænsede, beskårne områder, forklarede Margaretha Finnstedt.

91 procent af de 533 studerende mener, at fremtidens parker i høj grad skal arbejde sammen med arkitekturen. Enten horisontalt eller vertikalt. Det emne er også på banen hos gartnerne i Tivoli i København, hvor Husqvarna præsenterede rapporten. Her kan chefgartner Tom Knudsen sagtens nikke genkendende til udfordringen.

- Tivoli befinder sig i hjertet af København og presset på vores kvadratmetre er stort. Hvis vi skal finde nye løsninger, skal vi begynde at arbejde med grønne tage eller arbejde vertikalt, sagde han.

Flere robotter og droner

Teknologi vil derfor spille en stor rolle for at kunne skabe bæredygtige byparker, der forbedrer miljøet og forbinder mennesker med naturen. I rapporten er 98 procent positive over for at bruge ny teknologi i parker, og helt konkret ønsker 63 procent at inkludere digitale sensorer til at overvåge parkens sundhed, og 47 procent siger, at robotter og droner vil være en vigtig del af parkens vedligeholdelse.

Endnu vigtigere er det, at de professionelle specialister udover den øgede brug af robotter og droner også skal forholde sig til assistance fra borgerne. Hvordan den model i praksis skal udføres, er der dog ikke konkrete beskrivelser af, men Husqvarna konkluderer selv, at det vil kræve flere specialister til at tage sig af den forskelligartede natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i øvrigt et ønske fra 77 procent, at parkerne er åbne døgnet rundt, og 53 procent ønsker, at vedligeholdelsen af parkerne skal kunne håndteres når som helst på dagen uden at forstyrre brugen af parken. Dermed kommer et konkret behov i fremtiden på endnu mere lydsvage redskaber og maskiner.