Tømidlet Freeway er et organisk og mere skånsomt alternativ til vejsalt.

De fleste, der beskæftiger sig med saltning om vinteren, ved hvilke påvirkninger det har på omgivelserne. Især vejtræer og øvrig vegetation langs de saltede arealer bliver ramt, ligesom belægninger som fortov, fliser og granit tager skade. Derudover er saltet også hårdt ved materiellet, der bruges, og naturen lider også under saltningen.

Det kan det nye tømiddel Freeway imidlertid være med til at afhjælpe. Produktet importeres af Helm Skandinavien A/S, men de har indgået et samarbejde med Kyndestoft Maskinfabrik ApS/Proffspray ApS. Det er således Kyndestoft Maskinfabrik, der præsenterer den to-stjernede nyhed på årets udgave af Agromek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere skånsomt

Freeway-serien er fremstillet af organiske salte baseret på formiater, som er salte af myresyre. Det oplyses, at produktet er 100 procent biologisk nedbrydeligt, og det indeholder ikke klorider.

Derudover er det ikke-korrosivt overfor metal, beton og granit, som ellers er et af problemerne ved traditionel saltning. Netop derfor fremhæver Kyndestoft Maskinfabrik det som værende en ideel løsning til glatførebekæmpelse på udsatte og bevaringsværdige steder. Samtidig benytter flere og flere kunstgræsbaner formiatbaserede salte til at holde banerne isfrie. Her er Freeway også skånsom overfor kunstbelægningen og irriterer ikke sportsudøvernes hud.

Freeway skal i øvrigt ikke indvirke negativt på vandmiljø og plante- og dyreliv i samme udstrækning som vejsalt.

Lave temperaturer

Det oplyses, at prisen på Freeway er højere end for almindeligt vejsalt. Men anvendt de rigtige steder og med den rigtige teknik, hvor sne fjernes maskinelt og flydende Freeway doseres ud sammen med saltopløsning i samme arbejdsgang, er der besparelser at hente, fortæller Kyndestoft Maskinfabrik. Det skal især gælde i forhold til udbringningsmateriel, planteværn og lignende.

Ydermere kan Freeway med fordel anvendes ved meget lave temperaturer. Ved en kombination af Freeway og flydende salt kan det ved lave temperaturer være rentabelt i brug, fordi Freeway virker helt ned til minus 50 grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Freeway-produkterne fås som granulat (natriumformiat) i 10 kg. spande, 25 kg. sække og 500 kg. big bags. Som flydende (kaliumformiat) kan man få det i 1000 liter palletanke.

Todelt tank

Med til Agromek har Kyndestoft Maskinfabrik også både en to-stjernet og en et-stjernet nyhed. Den to-stjernede nyhed er faktisk to maskiner. Den såkaldte Kyndestoft Uni Deicer 1500 samt en Kyndestoft Uni Deicer Mix 1500/125. Sidstnævnte betegnelse dækker over, at maskinens beholder er todelt, således at det er muligt at medbringe for eksempel flydende salt og det mere miljøvenlige Freeway-tømiddel på samme ekvipage.

Maskinføreren har her mulighed for at skifte mellem de to tømidler afhængig af det miljø, maskinen kører i. Det giver en stor alsidighed og fleksibilitet, at det også er muligt at blande to tømidler variabelt efter ønske, hvilket er gunstigt både for miljøet og med hensyn til prisen.

Saltdelen har en pumpe på 600 liter/min, og en 12 volts pumpe sørger for tilførsel af miljøproduktet Freeway. Modeller til væskespredning kan leveres i størrelser fra 50 og helt op til 12.000 liter.

Flere muligheder

Modellerne fås som lad-, trailer- eller trepunktsmonteret, men det er også muligt med andre opbygninger, oplyser producenten. Sammenkobling kan ske med stort set alle trækkende maskiner, da den leveres med PTO-kraftoverførsel, hydraulisk kraftoverførsel eller benzinmotor. Den kan således kobles på lastvogne, parktraktorer, elkøretøjer, større traktorer og/eller i en udførelse med kost på fronten og dobbelt væsketank i bag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den et-stjernede nyhed, som Kyndestoft Maskinfabrik har med på Agromek, er en valsespreder - eller grulatudlægger - som kan udlægge meget små mængder, som bliver fordelt jævnt over hele maskinens bredde. Det opnås ved hjælp af en børste, som fordeler granulatet/saltet.