Aalborg Kommune har taget dronen til sig som værktøj. Det fortæller Lars Mørch, Aalborg Kommune om ved messen "Maskiner under Broen".

Da Lars Mørch fra Aalborg Kommune forleden arbejdede med én af kommunens fire droner, kom en mand forbi og kommenterede, at det var et spændende legetøj. Lars Mørchs replik var omgående, at han kun kunne se et arbejdsredskab.

- Vi har eksempelvis en meget stor jordfyldplads, som skal blive til en bakke efter specifikke tegninger, og der kommer to gange om året to landmålere i en uge for at måle hele pladsen igennem. Det samme datamateriale kan hentes med drone ved en overflyvning på 15 minutter, fortæller Lars Mørch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kommer på Maskiner under Broen, som afvikles i Middelfart den 24.-25. august, for at holde miniseminar om brugen af droner. Han vil øse af sin praktiske erfaring fra Aalborg Kommune, og han kan også gå i detaljer om krav til uddannelse, lovgivning og forskellige typer droner og udstyr.

Dronen er et redskab, og det skal behandles etisk ordentligt i forhold til eksempelvis privatlivets fred ...

Lars Mørch

Aalborg Kommune

Fjernvarmeinspektion

Aalborg Kommune har fire droner, og de er udstyret lidt forskelligt til forskellige opgaver. Eksempelvis er en drone udstyret med et termisk kamera til inspektion af fjernvarmeledninger.

- Et andet konkret eksempel, hvor vi har sparet omkostninger og mandskabstimer, er ved inspektion af lysmasterne på Aalborg Stadion. Frem for at leje en 60 meter lift to gange dels til inspektion og dels til reparation klarer vi nu inspektionen med drone og sender fotos til vores leverandør, så der kan fremskaffes de rigtige dele på forhånd og reparationen gennemføres effektivt, fortæller han.

Lars Mørch forventer, at brugen af droner udvikler sig, og lige nu er det kun fantasien og lovgivningen, der sætter grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Eksempelvis ved jordfyldpladsen forventer jeg, at der om fem-seks år vil være en drone, der selv flyver ud og opmåler pladsen ud fra en forprogrammeret plan. Softwaren og mulighederne er der, siger han.

Lars Mørch er skeptisk overfor de lovgivningsmæssige begrænsninger, der eksisterer i dag, og han forventer, at det ændres.

- Det er stadig forholdsvis nyt. Dronen er et redskab, og det skal behandles etisk ordentligt i forhold til eksempelvis privatlivets fred, men det skal andre fotomuligheder med stærke linser osv. også, siger han.