Brdr. Toft er klar med en ny udlægger, der kan bruges til både salt og tømiddel.

For et par år siden fik Brdr. Toft en henvendelse fra en kommune. Spørgsmålet lød på, om man kunne skrue en sprøjte sammen, som kan udlægge tømiddel.

Det lykkedes, og den første maskine blev sendt afsted. Kort tid efter fulgte en anden, og erfaringerne med udlæggeren har været så gode, at Brdr. Toft nu sætter den på som en fast del af deres maskinprogram.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Brdr. Toft i en pressemeddelelse.

- Udgangspunktet for tømiddeludlæggeren er vores standard produkter fra italienske Bargam. På den måde er vi sikre på altid at have reservedele på hylden og det er kendt teknologi, som giver stor driftssikkerhed, siger Finn Søndergaard, der er salgschef ved Brdr. Toft.

Udlæggerne er som udgangspunkt liftophængte med et galvaniseret chassis og med tankkapaciteter fra 100 til 1600 liter. Bugserede udlæggere kan producentens serie af bugserede sprøjter også opbygges til tømiddel. Denne serie dækker tankkapaciteter fra 300 til 6200 liter.

Skal tømidlet udlægges i større bredder, for eksempel på kunstgræsbaner, landingsbaner eller lignende, kan udlæggerne monteres med spredebom. Bommene hentes fra marksprøjteprogrammet og går fra 4 meter og op til 42 meter arbejdsbredde.

Computerstyret dosering

Tømiddeludlæggerne er udstyret med en computer, der også er hentet fra marksprøjterne. Computeren styrer doseringen ud fra den aktuelle arbejdsbredde og fremkørselshastighed, hvilket gør doseringen mere præcis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Computeren kan programmeres med doseringsniveauer, der afspejler de monterede stråledyser, således at man nemt kan indstille computeren, så den passer til doseringsniveauet.

Computeren lukker for udbringning, hvis traktoren standser, og sætter automatisk i gang igen, når man begynder at køre.

- Vi anvender en 3-huls stråledyse, der er variabel. Det er egentlig en dyse, vi også anvender til flydende gødning, og der ved vi, at den giver en meget jævn fordeling, siger Finn Søndergaard.

Udlæggerne kan ses på Maskiner Under Broen på Axel Knudsen Maskinforretnings stand.