Belgiske RP Systems mangler en forhandler i Danmark til deres belægningsmateriel.

Belægningsarbejde er traditionelt forbundet med hårdt fysisk arbejde liggende på knæ. Maskiner og redskaber har dog gjort arbejdet nemmere og meget mindre nedslidende. Især på store pladser gør stennedlæggermaskiner en forskel.

I lande som Holland, Belgien og Tyskland har belægningsarbejdet dog også længe været et kompetent alternativ til veje, og her kommer et firma som RP Systems ind i billedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bogstavkombinationen bag det belgiske firma står for Road Paving Systems, men der er i praksis ikke tale om asfalt. Deres fokus er belægningssten, men de er ikke en udførende virksomhed. RP Systems bygger og sælger materiel, som kan udføre belægningsarbejde på en mere ergonomisk måde - nemlig oprejst og udstrakt.

Rullende sten

Deres hovedprodukt hedder RoadPrinter. Det er en maskine, som kan udføre belægningsarbejdet uden, at nogen arbejdere skal ned på knæ. Stenene lægges i en rende i maskinen i det mønster og den bredde, som opgaven dikterer, og så er det blot at holde maskinen fodret.

Med en hastighed på fire meter i timen bliver belægningen som et tæppe ført ned af en sliske, hvor de blidt bliver placeret på det forberedte underlag. Den elektrisk styrede maskine lader i praksis tyngdekraften arbejde for sig. Belægningsarbejde på den rullende måde eller rullende sten, om man vil.

RoadPrinter kan varieres i bredden, så den kan dække 1-6 meter i én arbejdsgang. Afslutningen i kanterne kan blive udført samtidig, så når maskinen har passeret, er det blot at vibrere og strø sand på. Belægningsstenen bliver løbende leveret direkte til maskinen, så den manuelle håndtering af stenene for medarbejderne begrænses til at lægge dem i det ønskede mønster. Det kan være som sildeben, hvis kunden ønsker det, eller den traditionelle med overlap. Kun kundens ønsker sætter begrænsningen.

Efterlyser dansk forhandler

RP Systems så dagens lys i begyndelsen af 2012, så det var en ungt firma, som under årets Bauma i München på en få kvadratmeter stor stand forsøgte at gøre opmærksom på sig selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi begyndte med at designe RoadPrinter-maskinen, og så var det bare med at komme ud i verden. Vi er et belgisk firma, men vores fokus er internationale markeder, forklarer Alexander Hardebol, direktør i RP Systems.

Ønsket er at sælge til belægningsfirmaer verden over, men det skal gå gennem forhandlere, så RP Systems kan koncentrere sig om produktion og udvikling. Derfor er missionen at finde flere og nye forhandlere verden over, og det inkluderer også Danmark.

- Vækstlande er vores primære fokus lige nu, så derfor ligger europæiske lande ikke så højt på listen lige nu, konstaterer Alexander Hardebol.

RoadPrinter har allerede fundet vej til lande som Brasilien, Rusland, Ukraine, Australien, De Forenede Arabiske Emirater og en stribe europæiske lande. Danmark er et lille marked i den sammenligning, men det gør det ikke mindre interessant, understreger Alexander Hardebol:

- Er der et dansk firma, som er interesseret i at forhandle vores produkter i Danmark eller måske hele Skandinavien, så vil vi gerne i kontakt med dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reparationer uden ar

Teknikken bag den type belægningsarbejde gør det også muligt at tage en enkelt beskadiget sten ud af vejen og udskifte den. Det efterlader ingen "ar" i vejen i form af asfaltlapper.

- Skal man reparere, er der ingen spor af reparationen bagefter. Der er ingen asfalt, der står åben, og intet behov for kraftige maskiner. Samtidig er arbejdet skånsomt for belægningsarbejderne. Et godt arbejdsmiljø er altid i fokus, og derfor bør man overveje vores løsning. Ikke kun til fortove og pladser, men også til hele vejstrækninger i eksempelvis boligkvarterer, mener Alexander Hardebol.