Betongruppen RBR har udviklet koncept for sten, bærelag og afretningslag, der er gearet til mere regn i fremtiden.

Vi skal ikke mange år tilbage, før det var den gængse opfattelse, at fugerne i belægninger skulle være tætte og kompakte. Det var blandt andet for at forhindre ukrudt i at etablere sig, ligesom det også skulle forhindre regnskyl i at skylle afretningslag og fuger væk med skæve fliser og belægningssten som resultat.

Piben har imidlertid fået en anden lyd, efter stadigt kraftigere regnskyl med oversvømmelser til følge blandt andet har sat kloaksystemerne på prøve. Derfor er der opstået et behov for, at regnvand skal forhindres i at nå kloakkerne, og her spiller belægninger en ikke ubetydelig rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Permeable - eller vandgennemtrængelige - belægninger er derfor blevet et begreb, vi skal til at vænne os til - men ifølge betongruppen RBR er det ikke ligegyldigt, hvordan man bærer sig ad. Opbygning af bærelag, afretningslag og fugemateriale spiller en væsentlig rolle, ligesom valget af sten også har indflydelse.

Sten med afstand

RBR har derfor udviklet to nye vandgennemtrængelige belægningssten. En på 21x21x9 centimeter, som primært er beregnet til blandt andet industripladser og parkeringsarealer samt en flise på 30x60x8 centimeter, som især er anvendelig til private terrasser og indkørsler - eller offentlige pladser, hvor der ikke forekommer tung trafik.

Stenene er lavet med større fugeknaster, som fremtvinger en større fugebredde i belægningsarealet. Kombineret med det rigtige valg af fugemateriale og en korrekt opbygning af underlaget, kan det være med til at sikre en hurtig afvanding af arealerne.

Testet med Niras

I stedet for den sædvanlige opbygning med stabilgrus og afretningssand, bruges der skærver (knust granit) i forskellige størrelser i henholdsvis bærelag og afretningslag. Fugerne skal ligeledes fuges med skærver for at sikre, at fugematerialet ikke pakkes for tæt og derved forhindrer nedtrængning af vandet.

RBR understreger, at med en korrekt opbygning og anvendelse af de vandgennemtrængelige belægningssten afledes regnvand hurtigere end ved almindelig befæstede arealer, og er dermed med til at aflaste afløbssystemer i tilfælde af kraftige regnskyl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

RBR har i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Niras A/S, som grundlag for de to nye vandgennemtrængelige belægningstyper, udført et projekt, som bekræfter effekten af de vandgennemtrængelige belægninger, når arealerne med disse belægninger etableres korrekt.