Danmark er i førerfeltet af europæiske lande, der tester renhold og luftrensning ved hjælp af et stof, der er kendt fra solcremer.

Danmark bliver blandt de første lande i verden med udnyttelse af fotokatalytiske belægninger, der både renser sig selv og holder luften ren.

Det forsikrer en producent og specialist i fotokatalyse, Ecobeton Italy. Processen betyder, at overfladerne er fri for vedligeholdelse. Samtidig neutraliserer den de berygtede NOx'er, som skaber syreholdig regn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Processen sættes i gang, når det mineralske stof titaniumdioxid aktiveres af solens UV-stråler. Effekten er kendt fra en anvendelse i kosmetik og solcremer, hvor titaniumdioxid er solfaktoren. I fødevarer og maling anvendes stoffet som hvidt farvepigment.

I Italien er effekten af fotokatalyse påvist gennem en udbredt anvendelse på veje og cykelstier. I Japan har fotokatalyse været udbredt i tyve år.  

- Med en tilsætning af titaniumdioxid til mørtler, cement og andre overfladebehandlinger kan bygninger, veje og pladser bringes til at rense luften i de ofte forurenede byer, påpeger Ecobeton, hvis forskning i emnet blandt andet har frembragt Ercole Ecoactive, et fotokatalytisk aktivt produkt. Det anvendes både til at renovere og opdatere eksisterende bygningers overflader og til nybyggeri.

Danmark er et godt sted

Herhjemme er et af de større fotokatalyse-projekter undervejs på Gasværksvej i København. Fotokatalyse skal bidrage til at rense luften i den stærkt trafikerede gade. En anden dansk virksomhed, Photocat A/S, arbejder på at gøre belægningen af titaniumdioxid så lysfølsom, at teknologien også kan bruges inden døre.  

- Danmark er ganske vist et land med en relativ lav forurening, fordi danskerne tidligt satte ind med at rense og renholde luft, vand og jord. Når fotokatalysen som ny teknologi alligevel testes netop her, er det, fordi Danmark bruges som laboratorium. Nationens befolkning, om end beskeden i størrelse, er repræsentativt demografisk sammensat og har vist, at den er villig til at afprøve nye teknologier. Med en høj grad af industrialisering og en intensiv trafik er Danmark derfor et godt sted at teste fotokatalyse, påpeger Kristian Malchau, salgchef for Ecobeton Danmark.