Lyt til artiklen:

99.000 nye træer spreder nu rødderne i den midtjyske jord

00:00
Hastighed: ???x
04:07

Et metallisk "tik" lyder med faste mellemrum fra plantemaskinen efter traktoren.

Så ved de tre skovarbejdere, som sidder bag på maskinen, at de skal gøre et nyt træ klar til plantning. Træerne tilhører forskellige arter, og der er et helt bestemt system, de tre skovarbejdere og maskinføreren skal følge. Derfor er rækkefølgen for plantningen af de i alt 99.000 træer på ingen måde vilkårlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange træer i Silkeborg Kommune skal nu vokse sig store og binde CO2. Men klimaskoven skal tjene flere formål, fortæller forstkandidat Kristian Nielsen til Grøn Teknik.

Arbejdet går tjept

Plantemaskinen er udstyret med en blanding af over ti forskellige træarter og tilbagelægger tre rækker træer ad gangen. Jorden er gammel landbrugsjord, som Silkeborg Kommune har købt og siden jordforberedt, og dækker et område på cirka 32 hektar.

rich-media-2
Kristian Nielsen er forstkandidat i Silkeborg Kommune. Foto: Tina Moesgaard.

- Det er en super jord at plante i - også med sådan en plantemaskine, fordi det er en forholdsvis sandet og let jord. Vandet forsvinder bare nedad, for der er ingen stoppende lag, ler eller andet, fortæller Kristian Nielsen.

- Så længe det er frostfrit, så er det en meget taknemmelig jord at plante i. Det er også derfor, at det går rimelig tjept med at plante 99.000 træer på cirka halvanden uge, siger han.

Et Excel-ark af træer

Klimaskovfonden har givet støtte til klimaskovprojektet nær Kompedal Plantage. Som led i det har fonden - i samarbejde med kommunen - udarbejdet sammensætningen af de mange træer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er blevet til flere Excel-ark, som ved første øjekast ligner et virvar af farver og forkortelser. Men tag ikke fejl: Det nøje udarbejdede plantesystem med den intense blanding af træer bliver ført én-til-én ud i virkeligheden.

- Hybridlærk vokser ekstremt stærkt, så den skaber hurtigt noget læ og nogle gode vækstvilkår for de træer, som skal blive. Afhængig af hvordan det går, så tager vi hybridlærken ud om 10-15 år. Så kan vi lave flis af det til den tid. Det er såkaldte ammetræer, siger forstkandidaten.

rich-media-5
Plantearbejdet tager udgangspunkt i flere Excel-ark. Foto: Tina Moesgaard.

I mange år har det været sådan, at plantning af offentlig skov indebar hjemmehørende træarter i stedet for ikke-hjemmehørende. Sådan er det ikke her.

- Det er en klimaskov, og der vil vi gerne have en del nåletræer med. Så der er en forholdsvis stor procentdel af ikke-hjemmehørende træarter såsom douglasgran, grandis og ædelgran. Det er sådan lidt anderledes, end vi plejer. Men det er for at skabe forholdsvis hurtig tilvækst og en lidt hurtigere CO2-binding, siger Kristian Nielsen.

Mange synergieffekter

Silkeborg Kommune har sat sig som mål at plante 80 hektar ny skov inden udgangen af 2025.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men klimaskoven er også til for andet.

- Der er flere sidestillede formål med det her. Det er en klimahandling, så det er klart med det sigte. Men der er en masse gode synergieffekter, siger han.

- Skoven ligger tæt på Hærvejen, så der kommer mange vandrere forbi her. Vi forestiller os, at vi får noget rekreativt herinde. Vi har også sikret, at der er en del åbne naturarealer, og vi kommer også til at tilgodese biodiversiteten. Skoven beskytter også drikkevandet, siger Kristian Nielsen.

rich-media-7
Hegnet beskytter Bækgård Klimaskov mod då-, rå- og kronvildt. Foto: Tina Moesgaard.

Plantningen af kommunens nye klimaskov gik i gang i de sidste dage af januar. Klimaskovfonden vil i de næste tre vækstsæsoner kontrollere træerne. Naturentreprenør HedeDanmark har forpligtet sig til i samme periode at sørge for, at antallet af træer forbliver det samme.

Naturentreprenøren udfører opgaven for Silkeborg Kommune og havde RL Skovservice fra Them som underentreprenør til at plante de 99.000 træer.

rich-media-9
Det tog cirka halvanden uge at plante træerne. Foto: Tina Moesgaard.