Lyt til artiklen:

Ponsse hæver omsætningen men lander uændret resultat

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Et blandet 2023 for den finske maskinproducent Ponsse mundede ud i en forbedret omsætning i det samlede regnskab. Resultatet forblev dog uændret.

Det blev et svingende 2023 for den finske producent af skovmaskiner Ponsse.

Starten af 2023 var drevet af relativt stærke ordrebøger og en positiv markedssituation. Men i løbet af året ændrede situationen sig, hvilket påvirkede kundernes investeringslyst, meddeler Ponsse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Skovmaskinmarkederne blev påvirket af usikkerheder forårsaget af inflation og stigende renter på den ene side og aftagende økonomier over hele verden på den anden side. Vanskelighederne i vores drifts nøgleområder - savværks- og kemiske skovindustrier - blev hurtigt afspejlet i salget af skovmaskiner. Et fald i købekraften reducerede privatforbruget og bremsede efterspørgslen efter savværksgods, plader og masse. Trods dette var vores kunder meget beskæftigede, og høstoperationerne i Finland og især Sverige kørte med høj kapacitet, fortæller President og CEO i Ponsse Juho Nummela.

I 2023 steg Ponsses omsætning til 822 millioner euro svarende til 6,13 milliarder kroner. Det er en stigning på næsten ni procent i forhold til 2022.

Stigningen på nettoomsætningen var drevet af levering af nye maskiner og den positive situation indenfor vedligeholdelse. Derudover steg vores nettosalg af brugte maskiner også lidt fra sammenligningsperioden. Vores teknologivirksomhed Epec voksede som planlagt, siger Juho Nummela.

Resultatet har dog ikke ændret sig markant i perioden.

I 2022 lå resultatet på 46,6 millioner euro. Det steg en anelse til 47,1 millioner euro i 2023 svarende til omtrent 351 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Virksomhedens lønsomhed faldt, og driftsresultatprocenten var 5,7 procent (6,2 i 2022). Tabet af det russiske marked havde en betydelig indflydelse, og derudover har det latinamerikanske datterselskab Ponsse Latin America Ltda haft vanskeligheder gennem en længere periode, hvilket fortsatte i 2023, fortæller Juho Nummela.

Ponsse har imidlertid reageret kraftigt på situationen med sit brasilianske datterselskab, og virksomheden bevæger sig nu i en bedre retning, lyder det. I begyndelsen af februar 2024 tiltrådte en ny administrerende direktør i selskabet.

- Vi forventer, at lønsomheden for vores brasilianske datterselskab vil forbedre sig betydeligt i 2024.

Ponsse meddeler, at leverancer kørte som normalt fra fabrikken i Vieremä, Finland hele året. Tilgængeligheden af reservedele blev forbedret og nåede et fremragende niveau ved årets afslutning. Dette skyldtes både en roligere generel efterspørgsel efter udstyr og maskinproduktion og de foranstaltninger, Ponsse gennemførte i deres leverandørnetværk. Ponsse ændrede deres indkøbsstrategi og opbyggede alternative indkøbskanaler til kritiske komponenter, lyder det fra producenten.

Trods de føromtalte udfordringer var 2023 også fuld af succeser for Ponsse. Producenten leverede nemlig både skovmaskine nummer 19.000. og 20.000 i løbet af året. Skovmaskine nummer 10.000 blev færdiggjort i 2015, hvilket betyder, at antallet af fremstillede maskiner er fordoblet på kun otte år, skriver Ponsse.