sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

X-Weed fjerner ukrudt og alger på kirkegården

00:00
Hastighed: ???x
04:29

Fjordpastoratet i Odder har brugt anlægget til ukrudtsbekæmpelse i de sidste to sæsoner. Jo mere, det er blevet brugt, jo flere anvendelser, har de fundet, fortæller graver.

Det var målsætningen om at blive Grøn Kirkegård, som fik Fjordpastoratet til at se på alternativer til ukrudtsbekæmpelse med gasbrænder.

At blive godkendt til Grøn Kirkegård indebærer at arbejde med - og kunne krydse en række punkter af - på Grøn Kirkes tjekliste, som har fokus på bæredygtig kirkegårdsdrift, klima og miljø.

Fjordpastoratet passer seks kirkegårde og to præstegårdshaver omkring Odder. En demonstration af varmvandsanlægget X-Weed fra Sønderup Maskinhandel ledte til, at graverne fik det til test.

- En af flere fordele ved anlægget er, at vi kan komme helt tæt på hække og planter, vi førhen har skullet passe på, når vi brændte med ukrudtsbrænderen. Man skal bare sørge for, at det kun er ukrudtet, som får vand, da det ellers vil beskadige planterne, siger Jens Theodor Pedersen, som er graver ved alle Fjordpastoratets kirker.

300 liters tankkapacitet

X-Weed er et effektivt varmvandsanlæg til ukrudtsbekæmpelse med mere. Anlægget bruger kun vand, hvilket betyder ingen brug af pesticider eller andet middel til ukrudtsbekæmpelse. Fordelen ved varmt vand er, i stedet for damp, skum eller ukrudtsbrænder, at vandet trænger længere ned i rødderne og derfor sikrer en bedre og længerevarende virkning.

X-Weed findes i to modeller: X-Weed M1, der er hydraulisk drevet fra en redskabsbærer eller en læssemaskine, og X-Weed E1, der er eldrevet. Denne model fungerer selvstændigt og kan dermed monteres på stort set alt. M1 kan både bruges til ukrudtsbekæmpelse og som højtryksrenser, mens E1 udelukkende leveres med ukrudtslansen.

rich-media-1
X-Weed M1 er hydraulisk drevet fra en redskabsbærer. Foto: Sønderup Maskinhandel.

Begge modeller har en tankkapacitet på 300 liter vand og udsender vand ved 98 grader celsius. Modellerne er også udstyret med en 15 meter lang slange, som ruller op automatisk. Det gør det nemmere at komme rundt og skifte arbejdsområde uden at skulle flytte anlægget.

Ved opladning i formiddags- og middagspausen i almindelig stikkontakt klarer X-Weed E1 typisk en hel arbejdsdag.

Skåner grannet

Fjordpastoratet er i dag Grøn Kirkegård og har brugt X-Weed E1 i de sidste to sæsoner. Varmvandsanlægget kan bekæmpe ukrudt hele året, hvis der er behov for det.

- Vi granlægger en del af gravstederne til vinteren og har derfor ikke kunnet komme ind med en gasbrænder og bekæmpe ukrudt. Men det kan vi med anlægget her. Så vi er superglade for den, og jeg kan slet ikke forstå, at vi har kunnet undvære den, siger Jens Theodor Pedersen.

rich-media-2
Fjordpastoratet har brugt X-Weed E1 i de sidste to sæsoner. Foto: Sønderup Maskinhandel.

Han understreger, at de meget tørre perioder heller ikke er et problem for varmvandsanlægget, som typisk holder ukrudtet nede i cirka tre uger ad gangen.

Fjerner algerne

Efterhånden som graverne har lært at bruge X-Weed, og har fundet ud af hvor meget vand de forskellige ukrudtsplanter skal have, er der dukket flere anvendelsesmuligheder op med tiden.

rich-media-3
Varmvandsanlægget kan komme helt tæt på hække og planter. Foto: Sønderup Maskinhandel.

- Vi har lavet nogle forsøg med at bruge den på belægninger, hvor der er alger. Både på brosten, chaussesten og piksten. F.eks. har vi et græsareal med nogle kloakdæksler og pikstensbelægninger, som kan blive helt grønne af alger. Der har vi kørt hen over med anlægget, og det holder faktisk i rigtig, rigtig lang tid, fortæller Jens Theodor Pedersen og tilføjer, at det også virker på gravstene.

- Det er jo en ekstra gevinst. Det havde vi ikke tænkt på, men det er jo klart, at når man kommer til at bruge den, så opdager man nogle flere ting, som man kan anvende den til. Jo mere, vi bruger den, jo mere glæde har vi af den, siger han.

- Super service

Fjordpastoratet er også yderst tilfreds med samarbejdet med Sønderup Maskinhandel.

- Det kan udtrykkes meget klart; det har været helt perfekt. Super service, hurtig levering, siger graveren og gør opmærksom på, at anlæggets dysser kræver et specielt middel mod kalk, man skal bestille en gang i mellem.

- Når vi lige ringer derop, så bliver det leveret med det samme, eller også kører en montør eller en sælger forbi og smider det af. Det har været helt kanon. Så det kan jeg kun varmt anbefale, siger Jens Theodor Pedersen.