sonsoreret-indhold

Lyt til artiklen:

Guide: Alt du skal vide om frøspiring i drivhuset

00:00
Hastighed: ???x
04:02

Med et drivhus har du mulighed for at forlænge vækstsæsonen, og især i de tidlige forårsmåneder er det skønt at få fingrene i jorden

Allerede i marts kan du begynde at frøspire dine første afgrøder, og det er oplagt at udnytte, at temperaturen tidligt er varmere i drivhuset end på friland.

En tidlig start i drivhuset

Når drivhussæsonen kan påbegyndes, så snart kalenderen skriver forår, er det muligt at kickstarte dyrkningssæsonen effektfuldt og med en stor chance for succes med din frøspiring. Med lidt planlægning kan du frøspire alt fra chili til agurker og selleri. Det handler blot om at finde de afgrøder, som har din smag og interesse.

Du kan spare penge ved frøspiring

Frøspiring er ikke kun et sjovt projekt, hvor de spirende planter skal have den rette pleje. Det er faktisk også et godt sparetip. Du kan nemlig spare mange penge ved at forspire dine egne frø frem for at købe større planter. Et godt sted at finde billige frø er på online shops, som ofte har et kæmpe udvalg af alverdens frø.

Hvilket drivhus skal du vælge?

Hvis du ikke har et drivhus i haven, eller hvis du drømmer om et nyt, er markedet for drivhuse spækket med flotte og interessante modeller. Du kan dermed nemt finde en model, som passer netop til dine behov og ønsker.

Når det kommer til frøspiring, kræver det ikke en speciel drivhustype. Det betyder, at du kan forspire i både klassiske drivhuse og orangerier på samme måde, som du kan i vægdrivhuse, minidrivhuse og terrassedrivhuse. Skal du købe nyt drivhus, kan du derfor tage udgangspunkt i de omgivelser, som du har at placere drivhuset i.

Såfremt du har lyst til at tænke ud af boksen og prøve noget helt andet, så kan du overveje, om dit næste drivhus skal være et sekskantet eller et sort drivhus

Hvorfor er et drivhus ideelt til frøspiring?

I et drivhus kan der skabes et stabilt og kontrolleret vækstmiljø for planterne. Du kan styre temperaturen, lysindfaldet, luftfugtigheden og luftcirkulationen og således sørge for, at planterne kan trives. Det samme gør sig gældende for de planter, som du forspirer. Du kan give dem netop de betingelser, som de har brug for, så deres spiring fremmes.

Hvis du f.eks. oplever, at de små spirer bliver for lange og for ranglede på grund af solen, kan du flytte dem til et mere skyggefuldt sted i drivhuset. Du kan ligeledes hurtigt sætte ind, hvis du opdager skimmelvækst omkring spirerne. I et sådant tilfælde kan tilstrækkelig luftcirkulation og frisk luft mindskes en høj luftfugtighed, som skimmel trives i.

Udstyr til frøspiring

Med det rette udstyr på plads kan du nemt komme i gang med projektet og få det til at lykkes. Du har sikkert det meste af det liggende allerede:

  • Spirekasser, såbakker eller små potter.
  • Såjord eller priklejord.
  • Vandkande eller sprayflaske.
  • Termometer.
  • Hygrometer.
  • Plantefrø.

Såning af frø

Inden du kan så dine frø, skal du have gjort dine spirekasser, såbakker eller potter klar med den rette mængde løse og fugtige så- eller priklejord. Du bør ikke gøde jorden på nuværende tidspunkt, da de små spirer er meget følsomme over for gødning i deres første levetid. Det kan nemlig resultere i afsvidning af spirerne.

Når dine dyrkningsbeholdere er klargjort, er det tid til at så frøene. For at sikre dig at frøene er placeret i den rigtig dybde i jorden, er det en god idé at læse anvisningen på frøpakken. Her vil det også fremgå, hvis der er særlige hensyn at følge i forhold til f.eks. vanding, temperatur og lys.

Hold øje med spirerne og plej dem

Når frøene kommer op som spirer, skal du løbende tjekke dem og pleje dem. De må ikke udtørre eller overvandes, men jorden skal forblive fugtig. Både på frøstadiet og på spirestadiet er de små planter sårbare over for vanding. Du bør derfor enten vande forsigtigt eller benytte en sprayflaske til vanding.