Lyt til artiklen:

Bark og kogler kan bane vejen for fremtidens grønne energi

00:00
Hastighed: ???x
01:42

Skovens hugstaffald kan i fremtiden hjælpe med at levere billigere strøm til superkondensatorer - en slags kraftige og ekstremt effektive batterier.

Forskere har fundet en måde at omdanne skovaffald, som kogler, til kulstofmateriale, som kan bruges til energilagring. Metoden kan lette produktionen af elektroder til fremtidens superkondensatorer.

Superkondensatorer minder om batterier, men de lagrer energien på en helt anden måde. De kan lades op på få sekunder, kræver mindre vedligeholdelse og har langt længere levetid end batterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan blive en stor fordel i for eksempel elbiler og sporvogne. Superkondensatorer anvendes allerede i visse industrier, og forventes at spille en endnu vigtigere rolle i fremtiden, fordi behovet for energilagring fortsat vil stige.

For at producere superkondensatorer kræves dog elektroder med stort overfladeareal, det vil sige stor overflade i forhold til volumen.

En afhandling fra det svenske Umeå Universitet viser, at sådanne elektroder kan produceres ved hjælp af vandbaserede blandinger, kaldet dispersioner, af kulstofmateriale og vand. Blandingen kan derefter sprøjtes på en overflade for at producere elektroder til superkondensatorer.

- Vores resultater kan potentielt få stor betydning, da efterspørgslen efter billige elektroder af høj kvalitet er høj og forventes at stige i fremtiden, da efterspørgslen efter energilagringsenheder såsom superkondensatorer forventes at stige, siger forsker Andreas Nordenström til forskning.se

Kilde: Forsking.se