Lyt til artiklen:

EU råber: "Ulven kommer!"

00:00
Hastighed: ???x
03:58

EU-Kommissionen lavede for nylig dette opslag på X, det tidligere Twitter:

"Koncentrationen af ulvekobler er blevet til fare for husdyr og potentielt for mennesker. Vi opfordrer lokale og nationale myndigheder til at handle, hvor det er nødvendigt."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette opslag gav anledning til dybe panderynker hos Verden Skove. For mens ulve selvsagt udgør en fare for husdyr og især får, så er faren for mennesker nærmest ikke-eksisterende, skriver organisationen.

Samtidig er det uklart, hvilke handlinger EU-Kommissionen egentlig opfordrer til. Udmeldingen kan derfor føre til overdreven frygt for ulve og i værste fald medvirke til ulovlige ulvedrab, mener Verdens Skove.

Nul mennesker dræbt af ulve i EU siden 1974

Data viser, at ingen mennesker er blevet dræbt af EU's nu 19.000 ulve siden 1974. Der har været fem bekræftede tilfælde af ulvebid i perioden 2002-2020.

Biddene bestod af én ulv, som blev trukket i halen, mens den havde et bytte, én var vænnet til fodring og bed en person til en grillfest, én var en undsluppet tamulv og én havde hundegalskab. Det sidste bid har vi ikke oplysninger om.

- Tendensen ude i verden er, at 78 procent af bid sker fra ulve med hundegalskab eller fra ulve ved åbne lossepladser. Hundegalskab og åbne lossepladser er heldigvis sjældne i Europa, og problemer med hunde i lignende situationer er langt større, forklarer Kenneth Buk, der er politisk rådgiver hos Verdens Skove i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desuden er det mangelfuldt at anføre, at ulve er til fare for husdyr uden at nævne de effektive forholdsregler og støtteordninger, der findes. For eksempel har ulvehegn vist sig at være særdeles effektive. Andre steder kan det være bedre at bruge særlige hyrdehunde, fortæller han.

I 2022 dræbte danske ulve 161 husdyr, hvilket udløste 381.155 kroner i erstatning. Af de 161 husdyr var 147 får, mens der samme år blev slagtet 65.000 får. Verdens Skove opfordrer til, at regeringen udvider mulighederne for at få støtte til ulvehegn og andre midler mod problemer med ulve.

Ulve er farligt gode for økosystemet

De store rovdyr spiller en særlig rolle i økosystemerne. Dels fjerner de syge dyr, og dels regulerer de antallet af vilde planteædere, som, hvis de findes i for stort antal, kan påvirke planter og insekter negativt. Dermed bidrager de store rovdyr betydeligt til den biodiversitet, som vi ellers er i færd med at miste store dele af.

Bestandene af vilde dyr, lige fra spidsmus til elefanter, er blevet reduceret til kun at udgøre 2 procent af alle landpattedyr på Jorden. De resterende 98 procent udgøres af 37 procent mennesker og 61 procent husdyr. Verdens Skove vil derfor argumentere for, at det er os mennesker og vores husdyr, der burde afgive lidt plads til andre dyr.

Ifølge EU's Biodiversitetsstrategi er der et mål om, at 30 procent af EU's areal skal være beskyttet natur, heraf 10 procent strengt beskyttet natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når man samtidig kan konkludere, at risikoen for at blive dræbt af en ulv i EU er forsvindende lille, burde der naturligvis være plads til både vilde planteædere og deres rovdyr. Det gælder selvfølgelig også i Danmark, hvor vi bør være stolte af, at ulven er genindvandret, og ligesom i Europas andre tætbefolkede lande bør gøre os umage for at finde plads til ulven og afhjælpe de konflikter, der må følge med, slutter Kenneth Buk.