Lyt til artiklen:

Intens konkurrence i skovbrugsmesterskab

00:00
Hastighed: ???x
03:26

Fuld fart, fokus og præcision med motorsaven afgjorde kampen om vinde elevernes skovbrugsmesterskab.

10 elever fra Skovskolen dystede om at mesterskabet i skovbrug på Have & Landskabsmessen. Eleverne var blandet på tværs af årgang og erfaring, og ingen var i tvivl om, hvem der var favorit - Marius Eg Larsen, som er 2,5 år inde i skoletiden og er elev hos HedeDanmark.

Han vandt nemlig den meget lignende konkurrence på Langesømessen på Fyn 14 dage tidligere i en tæt duel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alligevel var alle modstandere klar til kamp, selvom flere gerne ville have øvet sig mere i de mindre vante discipliner.

Deltagerne skulle skifte kæden på deres motorsav og vende sværdet. Derefter skulle de afgrene et træ, før de skulle skære tre til fem centimeter tykke skiver af en vandretliggende stamme. Til sidst skulle de fælde et træ, som skulle ramme præcist mellem to pæle, inden de drønede tilbage til start. Mellem hver opgave skulle saven desuden slukkes.

Hvert heat bestod af to elever, der dystede på tid, mens mangel på præcision kostede strafsekunder. Den samlede tid inklusiv straf afgjorde elevernes placering i både indledende runde, semifinaler med fire deltagere og finalen med to deltagere.

Ny mand i flokken

Christian Hendriksen er lige startet på sit første hovedforløb og er arboristelev i Vordingborg Kommune og den grønneste i flokken. Derfor var hans fokus i konkurrencen primært at få oplevelsen med frem for sejr.

- Jeg gør det for at udfordre mig selv, for jeg regner ikke med at vinde, sagde han inden sin runde i de indledende heat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Christian Hendriksen satsede på præcision frem for fart. Foto: Natacha Tjørnholm.

Forhåndsfavoritten kandiderede også til den elev, der gik mest op i konkurrencen, som har fyldt en del i hans bevidsthed.

- Jeg har lidt kriller i maven nu, og jeg har ikke rigtigt kunnet sove i nat, fortæller Marius Eg Larsen.

Han jokede også med sine medstuderende om, at det havde været en ide med en lille skarp til nerverne inden dysten gik i gang.

Han var dog velforberedt, og havde både selv medbragt sav frem for at bruge skolens og havde også trænet et par af opgaverne på skolen som forberedelse.

rich-media-4
Marius Eg Larsen justerede målet for fældningsopgaven helt præcist. Det gav tilsyneladende gevinst. Foto: Natacha Tjørnholm.

Begge finalister var spændte op til det den afgørende runde, og deres underviser bad dem om at sikre sig, at der var nok brændstof på saven og at tage en dyb indånding, inden han satte finaleheatet i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Marius Eg Larsen var der ekstra pres og opbakning i form af et hold kolleger fra HedeDanmark, som var mødt op for at heppe.

- Der er mange nerver på, så man ryster en del med tingene, men rutinen hjælper, siger han.

Det var en intens finale, hvor han længe førte, men under træfældningen drillede det ham en smule at få træet væltet, og der satte konkurrenten Laurids for alvor sprinten ind. Dermed kom de to konkurrenter i mål få sekunder fra hinanden. Målt på præcision kom Marius Eg Larsen igennem uden strafpoint. Dermed sikrede han sig storsmilende sejren.

- Jeg har det virkeligt godt, det var en forløsning på noget, jeg har glædet mig til i længere tid. Så det er virkeligt fedt, sagde han.

Sejren skulle fejres med et mere roligt program med lidt til ganen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er på firmatur herovre, så måske jeg skal give en omgang og så skal vi bare være sammen og fejre det lidt, forventer han.

rich-media-7
- Det betyder virkeligt meget for mig at vinde og at få en form for annerkendelse fra mine kolleger for, at jeg gør det godt og gør mig umage med mine ting. Så jeg er glad for, at det lykkedes, nu jeg har gjort mit bedste, siger han. Foto: Natacha Tjørnholm.