Lyt til artiklen:

Midtbytorv kan blive grøn svamp for 330.000 liter regnvand

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Vandet får en helt central rolle, når forvandlingen af Vesterbro Torv i Aarhus kan gå i gang. Ekstremregn kommer til at forskønne det golde torv og give mere plads til naturen inde midt i byen.

Vesterbro Torv bliver centrum for et af de hidtil største klimatilpasningsprojekter i Aarhus Midtby. Det centrale torv kommer til at kunne parkere op til tre skybrud på én gang - det svarer til 330.000 liter, som skal have plads på terræn. Vandet skal bidrage til forskønnelsen af torvet og give liv til meget mere bynatur.

Projektet bliver en del af den store omdannelse af Vesterbro Torv, som Teknik og Miljø-rådmand Nicolaj Bang for nylig præsenterede sin plan for. Her lægger han op til, at torvet bliver næsten dobbelt så stort, og det giver endnu mere plads til blågrønne løsninger inde midt i byen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarhusiansk torv omdannes permanent

Se også:

Aarhusiansk torv omdannes permanent

Løsningen bliver at parkere en stor del af vandet lokalt på torvet for en kortere periode, så det sikkert og langsomt kan ledes videre til Aarhus Å.

Det betyder, at der nogle gange vil være vådt, andre gange vil der bare være grønt. Om det bliver i form af regnvandsbede, grønne rabatter eller noget helt tredje er endnu ikke besluttet.

Stor risiko for vandskader

Når ekstreme mængder regn skal finde vej gennem gaderne og løbe videre i åen, er der stor risiko for oversvømmelse og vandskader.

Klimatilpasningen på og omkring Vesterbro Torv får betydning for et opland svarende til 50 fodboldbaner i umiddelbar nærhed til torvet. Bl.a. Vestergade, Vester Allé og Museumsgade, som ligger særligt lavt, men også Hjortensgade og Langelandsgade.

rich-media-3
Visualisering: Aarhus Kommune.

Projektet er et samarbejde mellem Teknik og Miljø og Aarhus Vand, de arbejder med at bruge vandet som løftestang til en grønnere by. Aarhus Vand investerer knap syv millioner kroner i tilpasningen, mens Aarhus Kommune kommer med 25 millioner..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådmandens plan for Vesterbro Torv forventes politisk behandlet i byrådet inden længe. Bliver den godkendt, kan Teknik og Miljø sammen med Aarhus Vand gå i gang med at planlægge de konkrete regnvandsløsninger på torvet.

Det nye torv ventes at stå færdigt i 2025.