Lyt til artiklen:

Robotter skal automatisere tunge løft

00:00
Hastighed: ???x
02:05

Robotteknologi til intern logistik og kvalitetskontrol kan øge gartneriers effektivitet og styrke væksten, lyder det fra Odense Robotics' direktør.

På landets gartnerier er tunge løft af potter med planter i forbeholdt menneskehænder, men det kan et projekt fra Teknologisk Institut måske ændre på i fremtiden.

Projektet PotBot, som også er et samarbejde med Syddansk Universitet og en række virksomheder, skal nemlig undersøge mulighederne for robotter og automatisering i branchen.

- Gartnerier er et udfordrende miljø for robotter - især mobile robotter. Der kan både være varmt, fugtigt og beskidt, og det er teknologien ikke glad for. Men ikke desto mindre er der brug for automatiseringen på de danske gartneri, udtaler sektionsleder ved Teknologisk Institut, Lars Dalgaard, i en pressemeddelelse.

Nye anvendelsesmuligheder

Bag PotBot-projektet står også Odense Robotics, der sammen med henholdsvis syv teknologi- og fragtvirksomheder skal give sig i kast med at automatisere nogle af gartneriernes opgaver.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Robotteknologi kan være et vigtigt konkurrenceparameter for gartneribranchen, der har stærkt brug for automatisering, siger klyngedirektør i Odense Robotics, Mikkel Christoffersen.

Ved at anvende robotteknologi til opgaver som intern logistik og kvalitetskontrol, kan gartnerier øge deres effektivitet og styrke deres vækst, lyder det fra direktøren.

- Projektet PotBot er vigtige trædesten til at sætte turbo på innovationspotentialet og finde nye anvendelsesmuligheder i industrien, siger Mikkel Christoffersen.

Meget manuelt og tungt arbejde

Som slutbrugervirksomhed er der ifølge et af de medvirkende gartnerier et stort potentiale i at løse nogle af deres opgaver.

- Der er meget manuelt og tungt arbejde på et gartneri. Vi har forsøgt mange gange at automatisere processerne i vores gartnerier, men det er ikke rigtig lykkedes endnu, siger administrerende direktør ved Schroll Flowers ApS, Carsten Schroll.

PotBot-projektet er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, og når al viden er indsamlet, bliver projektets resultater offentligt tilgængelige.