Lyt til artiklen:

JMF'erne sætter spot på gule maskiner

00:00
Hastighed: ???x
02:45

Jordbrugets UddannelsesCenter Århus har netop haft "De Gule Uger" for deres jordbrugsmaskinfører-elever på 2. hovedforløb.

Jordbrugets UddannelsesCenter Århus har som vanligt kørt "De Gule Uger" i uge 43 og 44 for deres jordbrugsmaskinfører-elever på 2. hovedforløb.

I de to uger har de haft fokus på entreprenørmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førstedagen foregår på skolens landbrugsafdeling, Bredballegård i Mårslet, hvor jordbrugsmaskinfører-eleverne får den indledende teoretiske undervisning omkring de opgaver, de efterfølgende skal ud og løse i grusgraven.

Andendagen foregår i Beder på skolens anden afdeling. Her får de undervisning i afsætning og brug af måleudstyr hos en af skolens faglærere fra anlægsgartneruddannelsen.

Tredjedagen går med virksomhedsbesøg fra Leica Geosystems, hvor de får et indblik i det nyeste måleudstyr på markedet.

De sidste to dage af den første uge går med klargøring og transport af maskinerne og andet udstyr fra skolen i Mårslet til grusgraven i Stjær, som Harald Røgen og Sønner igen i år har stillet til rådighed.

Som en del af opgaveløsningen så hjælper eleverne til gengæld med at flytte noget sand til en ny lokation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode forhold i grusgraven

Nogle år har øvelserne været en udfordring, da der ofte kommer store mængder regnvand i efterårssæsonen, som har forvandlet grusgraven til én stor mudderpøl.

I år har forholdene dog været rigtig fine og givet gode arbejdsbetingelser. Udover en Cat rendegraver, to nye Case minigravere, to Fendt traktorer med vogne og en MB Trac med dumpervogn fra skolens egen maskinpark, har SD Kjærsgård, Case Construction også bidraget med et udlån af en Case CX250D gravemaskine og en helt ny Case 721G gummihjulslæsser.

Så jordbrugsmaskinførerne har altså kunnet prøve kræfter med noget helt fantastisk grej. Mandag til onsdag bruger eleverne i grusgraven, hvor de i alt 18 elever er inddelt i seks tremandsgrupper, som skal løse forskellige typer opgaver.

Torsdag er store vaskedag, hvor eleverne rengør maskinerne, så de er klar til de nye opgaver. Som en del af projektet skal alle maskiner også smøres op efter brug, og eleverne udbedrer også eventuelle fejl og skader, som maskinerne eventuelt har pådraget sig i ugens løb.

Bidrag er afgørende

JU Århus sender en stor tak ud til de forskellige samarbejdspartnere, som gør det muligt at gennemføre De Gule Uger. Faglærer Max Frederiksen siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Uden bidrag fra vores samarbejdspartnere ville vi slet ikke have mulighed for at sammenstykke vores Gule Uger på så højt et niveau. Vi er en erhvervsskole, der gør rigtig meget ud af den praktiske del af undervisningen. Hjælpen fra vores faste samarbejdspartnere er guld værd i den sammenhæng.