Lyt til artiklen:

Se videoen: Kongeklub gemmer græstæppet under jorden

00:00
Hastighed: ???x
01:55

En af verdens største fodboldklubber har offentliggjort en video af deres kommende, nye stadion, som gemmer på en række overraskelser i form af avanceret teknologi.

En fodboldbane, der kan skilles ad og opbevares under jorden. Ja, den er god nok. Den spanske fodboldklub Real Madrid har offentliggjort en video, hvor det illustreres, hvordan deres nyrenoverede fodboldstadion bygges til at opbevare klubbens græstæppe under jorden, så stadion kan bruges til andre arrangementer såsom basketballkampe, koncerter og messer.

Hele princippet tager udgangspunkt i et græstæppe, der er opdelt på det lange led i såkaldte "plænebakker." Disse bakker hviler på en bund, der består af en kunstig bane. Systemet fungerer således, at bakkerne køres ud mod banens ene langside, hvorunder man har gravet et dybt hul. Her sænkes bakkerne ned ved hjælp af hydraulik og placeres én efter én ovenpå hinanden med jævne mellemrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I systemet er der installeret forskellige funktioner såsom vandingssystem, ventilation, LED og ultraviolet belysning samt kontrolkameraer.

Fodboldbane, basketballarena og koncertsal

Når græstæppet er fjernet, kan stadion anvendes til en række forskellige arrangementer. I videoen ser man, hvordan der kan indrettes messeareal, basketballbane, tennisbane, amerikansk fodboldbane og koncertsal.

Efter et arrangement kan græstæppet igen hæves og geninstalleres på den kunstige belægning uden synlige tegn på, at det har befundet sig under jorden i en rum tid.

I en lang periode under corona var stadion helt ubenyttet af fodboldklubben på grund af renoveringsarbejdet, men fodboldkampene er igen rykket ind på det store stadion, hvor der dog stadig arbejdes hist og her.

Real Madrid regner med, at renoveringen afsluttes i slutningen af 2022. En længere video af stadionet, græstæppet, opbevaringen og mulighederne kan ses her.