Et nyt værktøj, der beregner, om klimatiltag kan betale sig, har allerede vist sit værd på Lolland.

Naturstyrelsens nye klimatilpasningsværktøj, kaldet Plask, der er udviklet i samarbejde med Cowi, har til formål at vise, hvorvidt konkrete klimatiltag, der skal afhjælpe problermer med store mængder regn, er en god forretning. Og skal man tro de erfaringer, man har gjort sig på Lolland, virker det efter hensigten. Det skriver Naturstyrelsen på sin hjemmeside.

Plask står for Projekt om Lokale Analyser af Samfundsøkonomi i Klimatilpasning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står over for en stor opgave med at ruste hele landet til mere regn og flere skybrud. Borgerne skal have mest mulig sikkerhed for pengene, og derfor får kommunerne nu en hjælpende hånd til at prioritere, hvor og hvordan der skal sættes ind, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Værktøjet fungerer ved, at en kommune eller et spildevandselskab indtaster oplysninger om tidligere skader efter et skybrud sammen med oplysninger om hele den vifte af muligheder, der er for at forhindre skader ved oversvømmelser. Derefter regner værktøjet ud, hvad de forskellige løsninger vil koste på kort og langt sigt - og så kan kommunen vælge den, der bedst kan betale sig. Værktøjet indregner også sidegevinster som for eksempel værdi af natur og lagring af CO2.

Gevinst på 20 millioner

Værktøjet har allerede vist sit værd i Lolland Kommune. Her viste værktøjet, at kommunen ved at etablere en sø kunne løse et konkret oversvømmelsesproblem og samtidig opnå en samfundsøkonomisk gevinst på godt 20 millioner kroner i sparede skadesomkostninger, fortæller Naturstyrelsen. Kommunen ville oprindeligt lave en løsning med et underjordisk rørbassin, men Plask viste, at det var væsentligt billigere at etablere et søområde.

- Kommunerne har lavet klimatilpasningsplaner, og nu skal de omsættes til virkelighed. Det nye klimatilpasningsværktøj viser nemt og overskueligt, om en investering kan betale sig. Det er en afgørende faktor for, at kommunerne kommer fra plan til handling, siger Eva Kjer Hansen.

Værktøjet har kostet 500.000 kroner at udvikle, og det er gratis for kommunerne at anvende det.