I den fynske kommune har man en ambition om rejsning af i alt 200 hektar skov og vådområder. De første hektar er nu fundet.

- I vores DK2020-plan står det klart, at vi skal etablere 100 hektar skov, som fokuserer på både biodiversitet, klima og rekreative værdier samt 100 hektar vådområder, hvor fokus primært er på biodiversitet.

Sådan siger Rasmus Skaar, der er naturmedarbejder i Middelfart Kommune. Han har netop erhvervet sig de første cirka 12 af de 200 hektar. Formålet: At sikre grønne områder og en klimaindsats man kan være stolt af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er ikke den billigste model, man har valgt i Middelfart. Skovrejsning i Danmark er den dyre måde at komme klimaet i møde på. Jorden er nemlig ikke for de pris-sensitive. Hvor meget det har kostet vil Rasmus Skaar dog ikke ud med.

- Vi betaler markedsprisen for landbrugsjord. I vores område ligger prisen for den bedste jord i nærheden af 200.000 pr. hektar, mens lavbundsjord koster ned mod 100.000 kroner. Jord, hvor der er fredningsklausuler eller mose, kan vi som regel købe til omkring 30.000-40.000 kroner hektaren. Men hvor meget vi har givet i dette enkle tilfælde er omfattet af tavshedspligt, siger han.

I mål inden 2030

I Middelfart tager man sig den tid, som det tager at nå de 200 hektar. Det er ikke så ofte, at der kommer landbrugsjord til salg i nærheden, påpeger Rasmus Skaar.

- Vi sidder standby og venter, for mulighederne for jordkøb opstår som regel ganske pludseligt. Vi har en ambition om at nå i mål med samtlige opkøb inden for en 10-årig periode, siger han og understreger, at skov og natur også kan placeres på andet end udtaget landbrugsjord.

- Der er jo også muligheden for at udnytte kommunens egne arealer. Også i forbindelse med nye udstykninger. Vi er klar til at tage alle værktøjer i brug for at nå i mål med ambitionen, siger han.