Naturligt lavtliggende og grønne områder kan komme under pres ved store regnskyl. Men i Serinedalen, et nyt parcelhusområde i Malling, ledes regnvandet via åbne grøfter til småsøer og blomsterbede inde i området.

I det ny udstykkede boligområde Serinedalen syd for Malling skal alt regnvand - både fra flisebelagte arealer, hustage og det, der falder på vejen - samles i grøfter langs veje og grønne arealer. Herfra ledes vandet gennem rensende bassiner og jordlag for til sidst at ende i bækken, der løber gennem området.

Konceptet, hvor regnvand håndteres på terræn hedder LAR (Lokal Afledning af Regnvand) og handler om at vende tilbage til den naturlige måde at føre regnvand på i kombination med nutidens know how og viden om klimaforandringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parcelhusudstykningerne i Serinedalen er de første i Aarhus Kommune, som er byggemodnet med LAR.

rich-media-2
Området skal have et mere vildt præg med hjælp fra overfladevandet.

Grønt og vildt

Normalt ledes regn- og spildevand i separate rør i kloakken. Når regnvandet i stedet skal holdes på terræn, er der brug for grønne arealer, der kan absorbere regnvandet.

Til det formål fungerer planter og træer bedre end kortklippet græs. Udtrykket i Serinedalen er derfor også mere vildt end de fleste andre parcelhusområder.

- LAR er ren win win. Vi anvender regnvandet helt lokalt til at skabe et indbydende boligområde med masser af grønt. Samtidig aflaster vi de omkringliggende vandløb og ruster os til fremtidens store regnskyl, siger Trine Buus Karlsen, anlægschef i Teknik og Miljø.

I Serinedalen er de åbne grøfter allerede groet til, fællesarealerne er grønne og i løbet af sensommeren vil der blive sået endnu mere, så området snart vil stå i fuldt flor.