Der er vækst i antallet af kursister på maskinføreruddannelsen i Ulfborg, hvor man er sikre på, at interessen for uddannelsen kun vil stige.

På Byggetek Ulfborg Kjærgaard i det vestjyske er der rift om pladserne på maskinføreruddannelsen. Ved uddannelsens begyndelse i 2012 blev der uddannet 10 om året på et hold. I dag er der to hold om året, og konsulent Mogens Frederiksen vurderer, at der inden længe vil være fire hold om året.

- I fællesskab med 3F, Dansk Byggeri og entreprenørerne har vi fået skabt en virkelig god uddannelse, der er tilpasset markedets behov. Det betyder, at arbejdsgiverne - entreprenørerne - har været med til at bestemme, hvad kursisterne skal kunne, når de kommer ud, og derfor er der også mange, der er meget interesserede i at få opdateret deres ansattes kvalifikationer hos os, fortæller Mogens Frederiksen om uddannelsens opbygning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Certifikat en fordel på jobmarkedet.

Blandt samarbejdspartnerne i Ulfborg er Leica Geosystems, der er en af leverandørerne af det maskinstyringsudstyr, der skal sikre, at de færdiguddannede er klædt bedst muligt på, når de har aflagt den afsluttende prøve.

- I kraft af vores aftale med Leica har vi altid mulighed for at bruge det mest moderne udstyr, og det har stor betydning for os. Der er mange entreprenørvirksomheder, som allerede udnytter de teknologiske muligheder i maskinerne, og de kræver, at deres samarbejdspartnere også har indsigt i, hvordan det fungerer, siger Mogens Frederiksen.

Hans iagttagelse bakkes op af Vagn Sloth fra Leica Geosystems, der understreger, at glæden ved samarbejdet er delt.

- Leica Geosystems har været på skolen lige fra den spæde start, og for os er der kun positive elementer ved, at vores udstyr bliver brugt. For det første er det i vores interesse, at maskinførerne kan udnytte potentialet i maskinerne, for på den måde giver de større værdi for vores kunder, og for det andet giver det os en mulighed for at vise vores nyeste produkter frem for dem, der ikke har set det i drift i forvejen. De skal jo hjem til deres arbejdsgivere bagefter, konstaterer Vagn Sloth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er sket en hel del med den teknologiske udvikling, siden vi installerede XC-1-systemet på de første maskiner i Ulfborg Kjærgaard. Dengang var det kun et 1D/2D-system, men siden har vi først opgraderet med iCP 31 og iCP 41, der gav mulighed for både 2D og 3D, hvilket jo også var store fremskridt. Den seneste opgradering er MCP-80, hvor GPS-teknologien giver både 2D og 3D, og som noget nyt kan maskinføreren læse projektet ind i maskinstyringssoftwaren, og der er ingen tvivl om, at det er en fremtid, som det er godt, maskinførerne bliver rustet til, forklarer Vagn Sloth videre.

Øget fokus på vedligehold og økonomi

Kravet til kursisterne er, at de er 18 år gamle - eller 16 år, hvis de er i besiddelse af et traktorkørekort, og at de har kontrakt med en virksomhed. Uddannelsen er bygget på AMU-modellen, hvilket betyder, at den er betalt af arbejdsgiverne, som til gengæld får en VEU-godtgørelse. Den er i skrivende stund på 4355 kroner pr. uge.

Det gør den samlede udskrivning for virksomhederne noget mere spiselig. De uddannede maskinførere kan også være billigere i drift, når de vender tilbage fra skolen.

- Uddannelsen handler også om at lære at passe og vedligeholde maskinerne, og endelig er der begrebet økonomikørsel, som vi underviser kursisterne i. Der kommet stort fokus på, hvordan man effektiviserer og optimerer kørslen, så man ikke bruger mere energi og tid, end det er nødvendigt. Hvis man har en virksomhed med 100 maskiner, er det helt enkelt supervigtigt, at den enkelte maskinfører ikke kører med højere omdrejninger på maskinen, end det er nødvendigt, siger Mogens Frederiksen.

Brug for mange flere i nær fremtid

Uddannelsen som Maskinfører ved Byggetek Ulfborg Kjærgaard i Ulfborg tager to år at gennemføre, og indtil videre har 113 fået certifikat på, at de har bestået det afsluttende projekt. Men udviklingen har også gjort, at efterspørgslen på uddannede maskinførere kan stige voldsomt inden længe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange af de maskinførere, der kører rundt, voksede nærmest op på deres fars traktor. De har været vant til fra barndommen at køre med store maskiner, og de er fantastisk dygtige, så dem kan vi ikke lære meget. Men mange af dem er også over 55 år gamle, og når de går på pension, så har vi ikke de maskinførere i Danmark, som der er brug for, for den generation har ikke samme forhold til entreprenørmaskinerne, fortæller Mogens Frederiksen.

Han vurderer af samme grund, at markedets interesse for uddannelsen kun vil gå en vej, og det er en af forklaringerne på, at de nyuddannede fra Ulfborg også gøres klar til at kunne køre uden for Danmarks grænser, når det er nødvendigt.

- Der er jo mange af de store virksomheder, der også opererer i Sverige for eksempel. Mens der ikke er krav til certifikater i Danmark, så er der i Sverige. Når de har fået et uddannelsesbevis hos os, kan de konvertere det til et svensk, og det er jo en ekstra gevinst for arbejdsgiveren, siger Mogens Frederiksen, som afslører, at han og kollegaerne også er i dialog med de norske myndigheder for at lave en lignende aftale dér.