Lavtliggende områder transformeres og reetableres som søer og våde enge.

Landbrugsstyrelsen opkøber i disse år lavtliggende landbrugsjord, som omdannes til søer og våde enge i samarbejde med kommunerne og Naturstyrelsen.

Senest har man genetableret natur på 14 forskellige områder - 11 våde enge og tre genskabte søer. Danmark får dermed flere naturområder, hvor vilde dyr og planter kan etablere sig, men det får også betydning for både skov- og hedelandskaber. Søerne opsamler nemlig næringsstoffer, som ellers var endt andre steder. De 14 naturområder forventes at fjerne 187 ton kvælstof fra vandmiljøet årligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De udgør godt 1000 hektar.

Køb dit eget naturområde

Et af de 14 nye vandområder ligger ved Kåtbæk mellem Hobro og Randers. Her er alle dræn blevet afbrudt, grøfterne fyldt og pumpeanlægget fjernet, så vandet nu igen overrisler det meste af de 46 hektar tidligere marker, der ligger omkring bækken.

Områderne bliver typisk solgt til lokale landmænd, men naturorganisationer eller fonde viser også interesse. For nogle områder har de lokale lodsejere, der har været involveret i projektet, forkøbsret, men alle kan byde, også private, som ønsker at eje et naturområde.