Det københavnske klimasikrings- og byudviklingsprojekt Nørrebrosjælen er netop kåret som den nordiske vinder af byudviklingskonkurrencen Nordic Built Cities Challenge.

Ved et arrangement i DR Koncerthuset har generalsekretær for Nordisk Ministerråd, Dagfinn Høybråten netop kåret vinderen af den nordiske konkurrence Nordic Built Cities Challenge.

Hædren gik til det københavnske projekt Nørrebrosjælen, som er et klimasikrings- og byudviklingsprojekt udviklet af tegnestuen SLA sammen med Rambøll, ArkiLab, Den Nationale Platform for Gadeidræt, Aydin Soei, Social Action og Saunders Architecture i samarbejde med Københavns Kommune. Projektet vandt i konkurrence med 18 andre forslag til nordiske byudviklingsprojekter i Malmö, Oslo, Espoo, Kopavogur og Runavík. Det oplyser Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her fremhæves det, at Nørrebrosjælen kombinerer behovet for klimasikring af København mod ekstremt vejr og skybrud med muligheden for at skabe nye og indbydende byrum for borgerne i området omkring Hans Tavsens Park og Korsgade på Nørrebro i København.

Højt niveau

Vinderforslaget er udviklet i tæt dialog med områdets beboere og viser, hvordan store mængder regnvand kan blive opsamlet i Hans Tavsens Park og ledt ud i Peblingesøen. Der er lagt op til en ny terrænbearbejdning, og at vandet vil få en synlig funktion, der bidrager til vanding og forbedrer mikroklimaet på den varme solside af gaden.

- Nordic Built Cities Challenge har vist, at nordiske virksomheder har et højt niveau, når det handler om at udvikle innovative løsninger på de udfordringer, som moderne byer står over for. Den viden og idérigdom, som virksomhederne udviser, danner potentiale for fremtidig eksport af byrumsløsninger til hele verden, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen.

Denne holdning deler generalsekretær for Nordisk Ministerråd Dagfinn Høybråten.

- De mange projekter i konkurrencen kan bidrage til at etablere Norden i spidsen for bæredygtig byudvikling, og i fællesskab kan vi tage en position som en ledende leverandør af innovative løsninger for smarte, bæredygtige og attraktive byer. I dag har vi kåret et fantastisk vinderprojekt, udviklet af de danske arkitekter hos SLA og deres partnere, men alle projektforslagene i finalen indeholder elementer, der kan inspirere byer i andre dele af verdenen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Multifunktionalitet

Medlem af den internationale jury i konkurrencen, den internationalt anerkendte canadiske byplanlægger og tidligere byplanschef i Vancouver, Larry Beasley, siger om valget af Nørrebrosjælen:

- Nørrebrosjælen viser en på en ganske unik måde og på et meget højt internationalt niveau, hvordan man - hvis man tænker innovativt - kan integrere tekniske klimaløsninger med byudvikling, der skaber nye muligheder for at bruge byens rum. Jeg er særlig imponeret af, hvordan Nørrebrosjælen arbejder med multifunktionalitet. Løsningen skaber nye rum og pladser, som kan bruges til kreativ udfoldelse for børn og voksne, men i tilfælde med ekstremt vejr kan omdannes til blandt andet fritliggende overstrømskanaler, der leder overskudsvandet væk fra området.

Byudviklingskonkurrencen er organiseret af Nordic Innovation under Nordisk Ministerråd i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og har til hensigt at fremme udviklingen af nordiske innovative løsninger for bæredygtig byudvikling.