Lyt til artiklen:

Mudder, regn og hårdt arbejde: Maskinstation har travlt med juletræerne

00:00
Hastighed: ???x
04:12

Maskinstationen i Torrild har travlt med at få årets juletræer i hus. Trods mudder og regn arbejder medarbejderne lige nu hver dag i marken.

Midt inde i en skov i Østjylland er fire mand i gang med at nette og palletere juletræer. Selv om der kun kortvarigt er ophold mellem bygerne, bliver der arbejdet igennem hele dagen.

- Vi kører i alt slags vejr. Sidste år prøvede jeg at køre i så meget blæst, at træerne fløj ud i sporet, så der er ikke noget, der stopper os. Hverken regn, blæst, sne eller frost. Vi skal køre i alt slags vejr, siger Andreas Nikolaj Sten, der er maskinfører hos Maskinstationen i Torrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er hans fjerde sæson med oparbejdning af juletræer og tredje sæson med netmaskinen. Sæsonen begynder omkring 1. november og varer en måneds tid.

rich-media-2
Det er fjerde sæson, at Andreas Nikolaj Sten arbejder med juletræer på Maskinstationen i Torrild. Foto: Marie Linddahl

På marken sydvest for Odder kører Andreas Nikolaj Sten i en Case Puma 165'er og har en helt ny Tree Tech netmaskine foran og en pakker bagpå.

- Det er altid dejligt at få en ny maskine og noget nyt grej, der ikke går i stykker og ikke er slidt, så du skal ud og spænde det hele. Vi netter juletræerne samtidig med, at vi palleterer dem, og på den måde sparer vi en arbejdsgang og skal kun håndtere træet en gang, forklarer han.

rich-media-3
På marken ved Odder er de fire mand, der pakker juletræer. Foto: Marie Linddahl

I mudder til knæene

I november og december bruger maskinstationens 15 medarbejdere al deres tid på juletræerne og pakker hver dag tusindvis af dem. Det bliver til knap 150.000 juletræer på en sæson. Og selv om maskinstationen har stor erfaring med juletræsarbejdet, så har de i år været ekstra udfordret.

- Vi går i mudder til knæene, og vi kæmper med at få træerne ud uden mudder. Vi er nødt til at løfte træerne meget mere. Så det hele er meget mere bøvlet, og det hele tager længere tid, siger Jesper Høper Ladegaard Laursen, der har det daglige ansvar for maskinstationen, som han ejer sammen med sine brødre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Juletræerne bliver nettet og palleteret i en arbejdsgang. Foto: Marie Linddahl.

Flere gange i år har maskinerne siddet fast i mudderet.

- Høsten af juletræer må siges at være en meget våd, mudret og hård omgang i år. Vi har været meget udfordret, og flere gange har vi siddet fast, så vi har været nødt til at blive trukket fri - selv ned ad bakke. Vi har også skulle bruge to traktorer til at trække en vogn ud, siger Jesper Høper Ladegaard Laursen.

Også maskinføreren på marken ved Odder har siddet fast i mudderet i år.

- Jeg har aldrig tidligere prøvet at sidde fast, men det har jeg i år, hvor det hele bare er vådt og mudret. Så det er lidt noget bøvl i år, og det tager lidt ekstra tid nogle gange. Det er ikke mange tørvejrsdage eller dage med frost, vi har haft, siger Andreas Nikolaj Sten.

-Der er gode, og der er dårlige dage. Nogle gange er det hele træls, men det er også rigtig sjovt, når det hele kører, der sker noget, og vi får lavet noget. Så er alle glade. Nogle gang, når vi sidder fast og skal vente en time på en traktor, så er det lidt træls det hele. Men det vigtigste er bare, at vi ikke kommer til skade samtidig med, at vi får lavet noget, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Inde i Case-traktoren har Andreas Nikolaj Sten overblikket. Foto: Marie Linddahl

20 paller om dagen

Træerne er mellem 80 og 300 centimeter, når de bliver pakket. Der kan være mellem 45 og 250 træer på en palle.

- Rekorden i år er på cirka 3.100 træer på en dag, men det er meget forskelligt i forhold til, hvor vi kører, hvor mange træer der er, hvor mudret og stejlt der er, og hvor trætte vi er. Men et gennemsnit på 20 paller om dagen er realistisk, siger maskinføreren.

rich-media-9
Bag på traktoren er der en pakker, hvor paller bliver fyldt med mellem 45 og 250 juletræer. Foto: Marie Linddahl.

Om en uges tid er medarbejderne fra Maskinstationen i Torrild færdige med de juletræer, som de har aftale på. Derefter kan der komme lidt ekstra juletræs-arbejde.

Men så har Andreas Nikolaj Sten også fået nok af juletræer.

- Nu er jeg ikke så gammel, men privat har jeg aldrig haft et juletræ i min egen stue endnu. Jeg kan godt få lidt nok af at se på dem nogle gange, siger han.

rich-media-11
Højsæsonen for fældning og pakning af juletræer er fra starten af november til starten af december. Foto: Marie Linddahl.