Lyt til artiklen:

Ny analyse: De store halter efter mindre virksomheder på lærlinge

00:00
Hastighed: ???x
02:37

De små og mellemstore virksomheder løfter et stort uddannelsesansvar, fordi de tager langt flere lærlinge per medarbejder end de store, mener SMVdanmark.

Fremtidens anlægsgartnere, brolæggere, elektrikere, mekanikere og mange andre faglærte er afhængige af én ting: De skal have en læreplads, mens de er under uddannelse. Og de lærepladser findes primært i de mindre virksomheder.

To ud af tre lærepladser på det private arbejdsmarked kan findes i virksomheder med under 100 ansatte. Og virksomheder med under 50 ansatte tager i gennemsnit cirka dobbelt så mange lærlinge per medarbejder, som virksomheder med over 250 ansatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark, mener at ubalancen bør få de store virksomheder på banen, og at politikerne bør styrke de små virksomheders mulighed for at tage endnu flere.

- Vi arbejder målrettet på, at flere skal starte på en erhvervsuddannelse, men det vil også kræve, at der oprettes lærepladser til dem, så de kan gennemføre deres uddannelse. Det kræver, at alle bidrager. Og særligt de offentlige arbejdsgivere og de store private virksomheder løfter ikke det ansvar i samme omfang som de mindre virksomheder, siger han.

rich-media-2
Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark. Pressefoto.

Delelærlinge er fremtiden

Chefkonsulenten mener, at vi generelt skal gøre det lettere for mindre virksomheder at oprette lærepladser, og peger specifikt på, at en del mindre virksomheder gerne vil tage en lærling, men ikke har arbejde til én på fuld tid.

- Mange virksomheder er så små eller specialiserede, at de kun kan stå for en del af en lærlings uddannelsesforløb. Løsningen er, at det skal være lettere for virksomheder at dele en lærling. Hvis det sker, står vi potentielt med mange tusinde flere lærepladser, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han opfordrer også til, at kommuner, regioner og staten i højere grad bruger de mindre og lokale virksomheder til at løse opgaver for det offentlige.

- På den måde understøtter man de virksomheder, der løfter et uddannelsesansvar. Et konkret eksempel er forsvarsforliget, der rummer milliarder til at renovere kaserner rundt om i landet. De opgaver bør lokale virksomheder i stor stil få del i, siger han.

En tidligere analyse fra SMVdanmark viser, at 150.000 faglærte går på pension i de kommende år uden at blive erstattet.