Lyt til artiklen:

Selvkørende robot kan salte ved idrætshaller, skoler og kommuner

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Saltspredningens fremtid på p-pladser og stier kan være selvkørende robotter, som den fra Saltnex.

Den lille adrætte og alsidige robot kan sprede fortyndet salt og andre væsker på et forprogrammeret område.

Hos producenten fra Randers forventer man, at den kommer til salg om et års tid. Siden forhandleren sidste år havde robotten med til messen Maskiner Under Broen, er der udviklet en del på den - blandt andet med dysserne, lys og topmodulet. Nu nærmer den sig at være salgsklar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Massiv interesse for robotteknologi hos Saltnex kernekunder

Se også:

Massiv interesse for robotteknologi hos Saltnex kernekunder

- Den er jo unik på forskellige måder, blandt andet fordi den er selvkørende og nem at programmere. Den kan erstatte en menneskelig, monoton arbejdsgang såsom at salte på stier og parkeringspladser, siger Jesper Dideriksen, som er udvikler og sælger hos Saltnex til Grøn Teknik.

rich-media-3
Dysserne bagpå robotten sikrer jævn spredning af væsker. Foto: Natacha Tjørnholm.

Stærkt samarbejde

Robotten er udviklet i et samarbejde mellem Randersvirksomheden Saltnex, der har udviklet topmodulet til spredning af væsker, og Capra Robotics, som har lavet den kørende underdel.

Bag på robotten sidder fire dysser, som kan dosere forskellige væsker. For synlighed er den monteret med hvide lygter foran, rødt lys bagtil og blinklys i begge sider, som aktiverer, når robotten drejer. Den har også sensorer, der sikrer, at den stopper, hvis der kommer noget ind foran den.

rich-media-4
Robotten blinker, når den drejer. Foto: Natacha Tjørnholm.

Håbet er nemlig på sigt, at virksomheden får tilladelse til, at robotten også må køre i offentligheden.

- Det er svært at få tilladelse til det, men vi arbejder intenst på sagen. Hvis vi får tilladelsen, kan robotten køre på offentlige vej og især stier, siger Jesper Dideriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To manøvremuligheder

Robotten kan både konkrolleres med et joystick og med en forprogrammering. På den måde er den forberedt til at køre autonomt.

- Den kan simpelt programmeres til at modtage et GPS- og radiosignal, så den følger nogle punkter nøjagtigt, fortæller sælgeren.

rich-media-6
Med et joystick føreren både bede den adrætte robot om alt fra at vende på stedet til at starte dysserne og at køre ottetaller om forhindringer. Foto: Natacha Tjørnholm.

Multimaskine

Robotten er dog langt fra begrænset til at klare vinterbekæmpelse. Den kan sprede alle slags væsker med topmodulet fra Saltnex. Det kan både være både gødning og ukrudtsmidler. I øjeblikket kører virksomheden en test i Portugal.

- Vi har den til at køre på en vingård, hvor den kører langs rækkerne og giver et insektmiddel, siger Jesper Dideriksen.

Capra Robotics udviklede oprindeligt underdelen til at samle tyggegummi og cigaretskodder op fra parker og veje, og med et kamera kan robotten udføre rutinekontroller af forskelligt underlag.