Lyt til artiklen:

Barkbillehærget træ kan erstatte bomuld og brændstof

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Barkbiller ødelægger hvert år omkring 100 millioner kubikmeter nåletræ i Europas skove. Men med ny teknologi kan træet bruges bedre.

Barkbiller er eksperter i ødelæggelser, og det bliver kun værre, som temperaturerne stiger, fordi de små bæster så får bedre livsbetingelser.

Store skovområder ligger øde hen, når billerne har været forbi i Europa eller Nordamerika. Hvert år bliver omkring ti millioner kubikmeter træ beskadiget alene i Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det angrebne træ mister sin værdi som tømmer, fjernes hurtigt fra skoven for at undgå spredning, og kan typisk ikke bruges til andet end at blive brændt af til energiformål.

Indtil nu.

Forskere fra universitetet i Stockholm har nemlig fundet en metode til kemisk at omdanne det beskadigede træ til fibre af høj kvalitet.

Fibrene kan erstatte bomuld i forskellige produkter i sundhedssektoren og kan også erstatte traditionelle fossile produkter med grønne i den kemiske industri eller bruges som biobrændstof til fx fly, skriver Stockholms Universitet

Dyrk skoven så den vælter sig i barkbillens fjender

Se også:

Dyrk skoven så den vælter sig i barkbillens fjender

Når 10 af FN's 17 verdensmål

Joseph Samec og Aji Mathew er professorer i kemi ved Stockholms Universitet og leder forskningsprogrammet. De ser store muligheder i den nye metode:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at anvende resttræ af lav værdi, viste det sig, at miljøbelastningen fra den dannede fiber af barkbilleskadet træ var væsentligt lavere end bomuld med hensyn til blandt andet vandforbrug, klimaændringer, arealanvendelse og ressourceanvendelse. Resultaterne har en positiv indflydelse på 10 af FN's 17 globale mål for bæredygtig udvikling, siger Joseph Samec.

Ifølge universitetet ødelægger barkbiller omkring 100 millioner kubikmeter nåletræ om året alene i Europa. Og hvis den nye teknologi implementeres i Europa, er der ifølge Joseph Samec potentiale til at producere 15 millioner tons tekstilfiber og fire millioner tons kemikalier.

-15 millioner tons tekstilfibre svarer til næsten 60 procent af bomuldsproduktionen. Dermed kunne 20 millioner hektar frugtbar landbrugsjord frigives til fødevareproduktion, siger han.

Resultaterne er udgivet som videnskabelig artikel i Chemical Engineering Journal

Barkbilleangreb i Midtjylland vækker bekymring

Se også:

Barkbilleangreb i Midtjylland vækker bekymring